Keskus andis varem hoiatuse kogu Vaikse ookeani piirkonnale välja arvatud Ameerika Ühendriikide mandriosa ja Kanada, vahendas BNS.

Hiljem tühistati hoiatus Austraaliale ja Uus-Meremaale ning Austraalia ühendatud tsunamihoiatuskeskus kinnitas, et hiidlaineohtu ei ole.

Hiina, Indoneesia ja Filipiinid tühistasid hoiatuse pärast seda, kui Taiwan ja USA Guami ala samuti teatasid, et hiidlainete oht on möödunud.

Tsunami liigub ilmselt Lõuna- ja Kesk-Ameerika suunas, kus PTWC on jätnud jõusse hoiatuse Mehhikole, Guatemalale, El Salvadorile, Costa Ricale, Nicaraguale, Panamale, Hondurasele, Tšiilile, Ecuadorile, Colombiale ja Peruule.

Hiidlaine läbis Hawaii saarestiku, kus see suuremaid purustusi ei põhjustanud ning Valge Maja personaliülem Bill Daley ütles, et USA on ilmselt suuremast ohust pääsenud.

Filipiinide Vulkanoloogia- ja seismoloogiainstituudi teatel jõudsid Filipiinide idarannikule väikesed tsunamid, mille kõrgus ei ületanud 70 sentimeetrit.

Wake'i saare, Midway saarte ja Guami lähedal märgati kuni kahe meetri kõrguseid laineid, ütles PTWC pressiesindaja Chip McCreary.

Punane Rist hoiatas reede hommikul, et tsunami on osadest Vaikse ookeani saartest kõrgem ning võib nendest lihtsalt üle pühkida, ning eriti haavatavad on Vaikse ookeani regiooni arengumaad.

Jaapani kirderannikut tabas reedel viimase 140 aasta võimsaim maavärin, mis vallandas suuri purustusi tekitanud 10-meetrise tsunami.

Kell 15 GMT järgi (kell 17 Eesti aja järgi) ei olnud teised riigid suurematest tsunamipurustustest teatanud.