Ametlikult teatakse läbirääkimiste tulemustest kolmapäeval, teatab CNN.

Muu hulgas näeb kokkulepe ette Saddam Husseini režiimi aegse valitseva Baath partei juhtivtegelaste võimult eemal hoidmiseks mõeldud debaatifitseerimise protsessis põhiseadusest.

Vastutasuks andis Iraagi Islami Partei mõista, et ta loobub oma vastuseisust põhiseadusele.

Teised sunni poliitikud teatasid, et ei kavatse sellest hoolimata dokumenti toetada, seega on tekitanud lõhe sunniitide hulgas.

Kokkuleppe kohaselt võtab parlament Baath partei juhtivtegelaste vastu suunatud debaatifitseerimisküsimuse arutlusele kohe peale referendumi toimumist.

Lisaks luuakse komitee, mis peab nelja kuu jooksul peale detsembris toimuvaid üldvalimisi tegema ettepanekud põhiseaduse muutmiseks. Kui parlament ettepanekud heaks kiidab, tuleb 2006. aastal taas põhiseaduse muutmise referendum.

Iraagi valitsus ning USA loodavad, et põhiseaduse heaks kiitmine aitab kaasa riigi stabiliseerimisele ning julgeoleku olukorra parandamisele. Iraagi rahvastikust umbes 20 protsenti on sunniidid, just nemad on praeguse valitsusvastase vägivalla taga.

Põhiseadus ei hakka kehtima, kui kaks kolmandikku valijatest vähemalt kolmes provintsis põhiseaduse vastu hääletavad, sunniidid on enamuses neljas provintsis.

Valitsus kuulutas neli päeva enne valimisi vabadeks päevadeks. 70 000 Iraagi politseinikku ja sõjaväelast aitavad 152 000 USA sõduril julgeolekut tagada.