Kogu kahju hulka tuleb lugeda ka kindlustatud vara hävimine 7-8 miljardi dollari väärtuses, ütles ohuhinnangufirma Kinetic Analysis uurimis- ja arengudirektor Charles Watson. Ülejäänud kahjudest suurem osa jääb linnade ja osariikide kanda kahjustatud infrastruktuuri näol, nagu näiteks New Yorgi metroo ja tunnelid, vahendab Bloomberg.

„Ma arvan, et see langeb ebaproportsionaalselt avalikule sektorile,“ ütles Watson. Kahjude tõeline suurus pole teada, kuni üleujutused taanduvad ning töölised võivad metroo ja tunnelid üle vaadata.

Sandy jõudis New Jersey lõunaossa kella 20 ajal New Yorgi aja järgi (kella 2 ajal öösel Eesti aja järgi). Manhattani Battery Parkis tõusis veetase rekordilised 4,2 meetrit. USA lennufirmad tühistasid 12 500 lendu ja börs on teisipäeval taas suletud. Tegemist on börsi esimese kahepäevase järjestikuse sulgemisega ilma tõttu pärast 1888. aastat.

Elektrikatkestused võivad kokku mõjutada kuni kümmet miljonit inimest kümne päeva jooksul.

Watsoni sõnul võivad kahjud infrastruktuurile meenutada orkaan Katrina omi, mis ujutas 2005. aastal üle New Orleansi. Katrina oli USA ajaloo kulukaim loodusõnnetus, mis läks kindlustajate andmetel maksma 41,1 miljardit dollarit.

Californias asuv katastroofide riskimudeleid koostav firma Eqecat hindas varem Sandy majanduslikeks kahjudeks 20 miljardit dollarit ning kindlustatavateks kahjudeks 5-10 miljardit dollarit.

Sandy jätkab oma teekonda läbi Uus-Inglismaa mittetroopilise tormina veel mitme päeva jooksul ning majandusteadlastel ja analüütikutel on kahjude kohta erinevaid hinnanguid.

Sandy võib lõpuks vähendada USA neljanda kvartali sisemajanduse koguprodukti 0,1-0,2 protsendi võrra, arvas ettevõtte Wells Fargo Securities LLC vanemökonomist Mark Vitner. „On tegevusi, mille tegemata jäämist on raske korvata,“ ütles Vitner esmaspäeval. „Kui te peate restorani ja olete täna suletud, ei tule inimesed homme kahte lõunat sööma.“

Tulvavesi New Yorgi John F. Kennedy lennuväljal sundis selle määramata ajaks sulgema. Piirkonna kaks ülejäänud suurt lennujaama Newark Liberty rahvusvaheline ja LaGuardia on samuti suletud.

Sandy jättis alates 27. oktoobrist kuni esmaspäeva õhtuni maapinnale 15 protsenti USA lendudest, selgub FlightStatsi andmetest.

Maailma suurim lennundus- ja kaitsetööstusettevõte Boeing katkestas tegevuse tootmisüksustes Virginias, Marylandis, New Jerseys ja Pennsylvanias ning ülejäänud nädala kohta otsustatakse iga päev eraldi. Tootmine katkes ka Boeingu tehases Philadelphia lähedal, kus umbes 6000 töötajat valmistavad helikoptereid H-47 Chinook ja V-22 Osprey.

Nafta- ja gaasifirma Phillips 66 sulges naftarafineerimistehase New Jerseys Lindenis ja teine naftafirma Hess Corp sulges oma tehase New Jerseys Port Readingis. Teised rafineerimistehased New Jerseys, Pennsylvanias ja Delaware'is vähendasid tootmist.

Exxon Mobil, NuStar Energy LP, Phillips 66 ja Hess sulgesid energiaterminalid New Yorgis, Connecticutis, Massachusettsis, Rhode Islandil, New Jerseys, Virginias ja Marylandis.

„Üldiselt on häiriv mõju ja taastamisest tekkiv mõju,“ ütles Colorado ettevõtte Action Economics peaökonomist Mike Englund. „Häiriv mõju peaks kestma umbes nädala ja taastamise mõju järgmised kolm kuni neli nädalat. Netoväärtusena ületab taastamise mõju häiriva mõju, aga ainult veidi.“

Sandy võib vähendada riiete ja muude tarbekaupade müüki läheneval pühadeaegsel ostuhooajal, arvas Citigroupi analüütik Oliver Chen. Torm võib vähendada novembrikuist müüki kuni kolm protsenti. Novembri esimesel nädalal võib käive tormikahjustusi saanud piirkondades langeda 40 protsenti.

Tarbijad, kes ei saa tormi tõttu poode külastada, võivad oma ostud teha internetis, arvas Wedbush Securitiese analüütik Gil Luria.