Superorkaaniks kutsutud viienda ehk kõrgeima kategooria torm, mille keskmes on tuule tugevus 270 km tunnis, sööstis pühapäeval 45 000 elanikuga jõuka Briti valduse Kaimanisaarte poole.

“Väljast kostva hääle järgi on see üsna aktiivne,” ütles Kaimani orkaanikomitee liige Joan Scott-Campbell tormipeidikust, sellel kui tõusev torm murdis väljas puid ja paiskas maha elektriliine.

Ivan alustas laastavat teekonda üle Kariibi mere teisipäeval, tuuseldades Grenada saart. Laupäeval säästis torm 2,7 miljoni elanikuga Jamaica kõige hullemast, võttes saare lõunarannikut riivates teekonda läände.

Selle väikese kõrvalekalde tõttu tabab orkaan otsejoones Kaimanisaarte kolmest saarest suurimat — Suurt Kaimanit, ja suundub sealt edasi Kuuba lääneosa ja Florida poole.

Kui Ivan vahepeal suunda ei muuda ja Floridas maabub, on see kolmas suur orkaan kuu aja jooksul. Eelmised kaks — Charley ja Frances — tekitasid kahju 9,4-11,4 miljardi dollari eest.

USA riikliku orkaanikeskuse andmetel on Ivan võimsuselt kuues orkaan Atlandi ookeani piirkonnas ning ei jää palju maha 1998. aastal Kesk-Ameerikas 10 000 inimese elu nõudnud Mitchist.

Ivan rebis Jamaical majadelt katuseid ja tõi paduvihmadega kaasa mudalaviine, mis pühkisid minema teid. Pealinnas Kingstonis olid tänavad vee all ja elanikud elektrita. Kõikjal murdus puid ja elektriposte.

Enam sai kannatada St. Thomase küla saare kaguosas ja St. Elizabeth edelas. Teed sinna on kinni, nii et abiagentuurid ja ametnikud ei oska tekitatud kahju veel hinnata.

Jamaical sai tormis surma 16 inimest. Politsei vahistas aga 28 inimest, kes tormi ja voolukatkestust ära kasutades Kingstoni rüüstama olid läinud. Kaks meest lasi politsei maha marodööridega tekkinud tulevahetuses.

Kaimanisaartel ootavad elanikud tormivarjendites orkaani möödumist. Võimud andsid rannaäärsetele elanikele korralduse kodudest lahkuda, sest karta on tormilaineid ja tulva.

Kell kaks hommikul (9.00 Eesti aja järgi) oli Ivani kese Suurest Kaimanist 145 km kagus. Torm liigub umbes 13 kilomeetrise tunnikiirusega loodesse.

Kuubale peaks torm jõudma esmaspäeval.