Orbán ja Kaczyński kinnitasid seda, mida paljud Lääne-Euroopas on juba ammu kahtlustanud – süvenevat sõprussuhet kahe konservatiivse ideoloogi vahel, kirjutab Financial Times.

„Ma armastan esimees Kaczyńskiga rääkida, sest poliitikud on Euroopas lühinägelikud. Aga meie ei ole,“ ütles Orbán Lõuna-Poolas Krynica-Zdrójs toimunud arutelul Kaczyńskiga „majandusliku patriotismi“ üle.

Lähme hobuvargile

Ulatusliku kriitika raames tänapäeva Euroopa aadressil, mille käigus mõisteti hukka kõik alates sisserändajatest, kes „hävitavad ajaloolised identiteedid“ kuni „rahvusvahelise kapitali haisuni“, lubasid Orbán ja Kaczyński luua radikaalselt erineva visiooni Euroopa Liidust.

„Ungaris on ütlus, et kui kedagi usaldatakse, ütleme me „te võite koos hobuseid varastada“,“ rääkis Orbán, kelle erakond Fidesz on valitsenud Ungarit alates 2010. aastast.
Brexit on meie jaoks fantastiline võimalus. Just praegu on olemas kultuurilise kontrrevolutsiooni võimalus.
Viktor Orbán, Ungari peaminister

„On mõned tallid ja üks eriti suur nimega EL, kust me võime koos ungarlastega hobuseid varastada,“ vastas Kaczyński naeratades.

Pärast PiS-i võimule saamist Poolas eelmise aasta oktoobris, on Kaczyński matkinud Orbáni välja kuulutatud „mitteliberaalset demokraatiat“, võttes oma kontrolli alla avalik-õiguslikud meediakanalid, nõrgestades kohtute sõltumatust ning pooldades võtmetähtsusega majandusharude, näiteks panganduse, riigistamist.

Kontrrevolutsiooni võimalus

Samal ajal on Varssavist ja Budapestist saanud Euroopa Liidu juhtkonna kõige valjuhäälsemad kriitikud ning nad peavad Suurbritannia lahkumist Euroopa Liidust märgiks radikaalsete reformide vajaduse kohta.

Brexit on meie jaoks fantastiline võimalus. Me oleme ajaloolises kultuurilises hetkes,“ ütles Orbán. „Just praegu on olemas kultuurilise kontrrevolutsiooni võimalus.“

„Kas me peaksime ootama kõige tugevama järel? Aga tegelikult on ainult üks selline kõige tugevam,“ ütles Kaczyński viidates naaberriigile Saksamaale. „Või peaksime meie initsiatiivi võtma? Mina olen initsiatiivi võtmise poolt. Et see kontrrevolutsioon oleks otsustav, peavad toimuma muutused EL-is endas, selle struktuuris, selle otsustusprotsessis.“

„Meie jaoks on peaminister Viktor Orbán näidanud Euroopas, et asjad on võimalikud,“ ütles Kaczyński. „Te olete andnud eeskuju ja meie õpime teie eeskujust.“
Poolal on oluline poliitiline roll Visegradi riikide seas ning Euroopas laiemalt
Hannes Hanso, kaitseminister

Pärast arutelu kuulutas Krynica konverentse korraldav organisatsioon Orbáni „aasta inimeseks“, millega kaasneva auhinna andis talle üle Poola peaminister Beata Szydło. Eelmisel aastal oli aasta inimene Kaczyński.

Orbán polnud kiitusega kitsi ka poolakate aadressil. „Algusest peale oleme me vaadanud, mida poolakad teevad. Niisiis, öelgem selgelt… minupoolne austus ja tunnustus hr Kaczyńskile. Hr Kaczyńskil on palju rohkem kogemusi kui minul ning palju sügavamad filosoofilised ja ajaloolised teadmised. Aga võib-olla olen mina nähtavam selle poolest, mida ma ütlen.“

Krynica konverentsil tutvustati ka Poola ideed luua nelja Visegrádi riigi – Poola, Ungari, Tšehhi ja Slovakkiaühine telekanal, kus seda kultuurilise kontrrevolutsiooni ideed ilmselt levitama hakata soovitakse.

Osales ka Eesti minister

Eesti valitsust esindas Krynica majandusfoorumil kaitseminister Hannes Hanso, kes võttis sõna paneelis „Mis meid ühendab ja lahutab – julgeolekualane koostöö Kesk- ja Ida-Euroopas“ ja tõi seal eraldi esile Poola rolli meie piirkonna julgeoleku tagamisel.

Hanso kõneles oma paneelis koos Poola kaitseministri Antoni Macierewiczi, Ungari parlamendi välisasjade komitee esimehe Zsolt Nemethi, Albaania asekaitseministri Petro Koci ja Rumeenia presidendi riikliku nõuniku Sebastian Hulubaniga.

„Meil on Poolaga julgeolekuküsimustes täielik teineteisemõistmine, see puudutab nii liitlaste kohalolekut meie regioonis kui ka Venemaa ning Ukrainaga seonduvat,“ ütles Hanso kaitseministeeriumi väljastatud pressiteate kohaselt. „On küsimusi, kus hinnaalandust teha ei saa, Eesti ja Poola toetavad mõlemad selgelt Vene-sanktsioonide jätkamist kuni Ukraina territoriaalse terviklikkuse taastamiseni.“
Mina olen initsiatiivi võtmise poolt, et see kontrrevolutsioon oleks otsustav.
Jarosław Kaczyński, Poola Seaduse ja Õigluse partei liider

"Poola kui sõjaliselt võimekas suurriik Balti regiooni ja Kesk-Euroopa vahel omab erilist rolli liitlaste julgeoleku kindlustamisel. Üheks mõõtmeks on Poola geostrateegiline paiknemine, Suwalki maakitsus on ainus maismaa ühenduslüli Balti riikide ja teiste NATO liikmeriikide vahel,“ märkis Eesti minister Poola rolli kohta meie regioonis.

„Teisalt on aga Poolal oluline poliitiline roll Visegradi riikide seas ning Euroopas laiemalt,“ lisas Hanso Varssavi tähtsust veelgi laiemalt tunnustades.

Eesti kaitseministeeriumi kirjelduse kohaselt on Krynica majandusfoorumi näol tegemist regiooni ühe olulisema majandus- ja poliitiliste arutelude sündmusega, millest võtavad osa nii riigijuhid ja poliitikud kui ka juhtivad teadlased ja ettevõtjad.