Omanimelise erakonna juht Julija Tõmošenko teatas täna valitsuse laiendatud istungil, kus osalesid ka ettevõtjad, et tema juhitav poliitiline jõud on eelolevaks võitluseks presidenditooli pärast valmis, vahendab RIA Novosti.

Oma otsusest kandideerida Ukraina presidendiks on juba teatanud ka praegune riigipea Viktor Juštšenko, opositsioonilise Regioonide Partei liider Viktor Janukovitš, endine kaitseminister Anatoli Hrõtsenko, Kiievi skandaalne linnapea Leonid Tšernovetski ja (praegu veel mitteametlikult) endine ülemraada spiiker Arseni Jatsenjuk.

Vastavalt erinevatele arvamusküsitlustele on praegu Ukrainas kõige populaarsemaks poliitikuks Janukovits, kellele järgnevad Tõmošenko ja Jatsenjuk. Teiste kandidaatide šansid presidendiks saada on vaid hüpoteetilised.

Presidendivalimiste toimumise aega on poliitiliste kriiside tõttu korduvalt edasi lükatud ja see on paika panemata, kuid kõige tõenäolisemalt peaksid need toimuma 17. jaanuaril 2010. Raada peaks vastava otsuse vastu võtma juuni algul.

Ukrainas valib presidenti salajasel hääletusel rahvas.