Väljakul süüdati suured lõkked ja meeleavaldajad kinnitasid otsustavust vastupanu jätkata.

Pealtnägijate kinnitusel lasti inimeste vastu õhtul taas käiku pisargaas, kummikuulid ja veekahurid.

"See näitab selgelt võimude täielikku eraldumist rahvast. Nad enam ei tea oma ülbuses üldse, mis toimub ega suudagi millestki aru saada," leidis 24-aastane protestija.

Kuberneri andmetel sai õhtuses vägivallas vigastada vähemalt 30 inimest. Kuberner lubas ühtlasi televisiooni vahendusel, et politsei ei lõpeta enne, kui meeleavaldajad laiali lähevad.

"Me ei karda nende veekahureid, see on mu esimene dušš kolme päeva jooksul, " rõõmustas kividega politseinikele vastu hakanud23-aastane Yulmiz.

Märulipolitsei lasi hommikul Istanbulis käiku pisargaasi,kummikuulid ja veekahuri, et võtta oma kontrolli allavalitsusvastaste rahutuste keskmes olev Taksimi väljak. Varahommikul korraldasid sajad politseinikud väljakule tormijooksu, vallutades selle tagasi enam kui nädal pärast sealt taandumist, teatas AFP BNS-i vahendusel.

Osa valitsusvastaseid vastas ootamatule tormijooksulepolitseinikke süütepudelitega pildudes.

Politsei eemaldas väljaku kõrval asuvalt hoonelt protestijate plangud ja asendas need hiiglasliku Türgi lipu ja ilmaliku riigiraja Mustafa Kemal Atatürki portreega.

Võimude otsus politsei soomukitega Taksimi väljakule saata võibkaks nädalat kestnud peaminister Recep Tayyip Erdoğani valitsusevastastel protestidel õli tulle valada.

Jõuline sekkumine leidis aset mõni tund pärast seda, kui asepeaminister Bülent Arınç oli teatanud, et Erdoğan kohtub kolmapäeval protestijate juhtidega. See on tema esimene suurem järeleandmine 12 päeva eest puhkenud rahutuste jooksul.

Ta hoiatas aga samas, et "ebaseaduslikke demonstratsioone Türgis enam ei lubata".

Gezi parki jäänud meeleavaldajad suhtusid politsei jõudemonstratsiooni reetmisena. "Suudate te seda uskuda? Nadründavad Taksimi ja gaasitavad meid hommikul kohe pärast seda, kui on meile kõnelusi pakkunud," ütles kära peale telgis ärganud 23-aastane meeleavaldaja.

"Me ei lahku Gezist, saatku või tuhandeid politseinikke," tõotas ta.

Ka pealinnas Ankaras lasi politsei esmaspäeva õhtuldemonstrantide vastu käiku pisargaasi.

Pühapäeval esines peaminister Erdoğan oma toetajatele ägedate kõnedega, hoiatades, et valitsuse kannatus on katkemas. Ta nõudis meeleavalduste lõpetamist ning ähvardas võtta vastutusele kõik, kesvalitsust ei austa. Samuti kutsus valitsusjuht selleks nädalaks Istanbulis ja Ankaras kokku suured valitsusmeelsed demonstratsioonid ning kavatseb kolmapäeval kohtuda tema vastaste meeleavalduste korraldajatega.

Ülemöödunud nädalast saadik on tuhanded türklased avaldanudmeelt Erdoğani ja tema islamijuurtega erakonna vastu. Kriitikutesõnul on 2002. aastat võimul olnud Õigluse ja Arengu Partei (AKP)näidanud üles süvenevaid autoritaarsuse ilminguid ja hakanud omakonservatiivseid vaateid ilmalikule riigile peale suruma.

Üle riigi levinud rahutused said alguse 31. mail politsei ülemäärasest jõukasutusest rahulike meeleavaldajate kallal, kes protestisid Istanbuli kesklinna Gezi parki kavandatava Ottomani-aegsete kasarmute ja sinna kavandatava ostukeskuse vastu.Politsei tõmbus 1. juuni õhtul Taksimi väljakult tagasi, mispeale protestijad selle hõivasid.

Rahvarahutustes on surma saanud kolm ja vigastada rohkem kui 5000 inimest.