Trump nimetas tagandamisprotseduure „häbiväärseks” ja kujutas ennast poliitiliste vastaste ohvrina. Viimaseid nimetas ta „rämpsuks”, „räpakottideks” ja „kõverateks” inimesteks. Enne seda esines ta palvehommikusöögil kohalviibinuid vapustanud avaldustega, vahendab Associated Press.

„See oli õel, see oli korrumpeerunud, see oli räpane politseitöö,” kuulutas Trump rahvast täis Valge Maja Idaruumis, ümbritsetuna sadadest kõige lojaalsematest toetajatest. „Seda ei tohiks mõne teise presidendiga kunagi juhtuda, mitte kunagi.”

Süüdistustest ei võtnud ta omaks midagi.

„Me käisime põrgust läbi, ebaõiglaselt,” kinnitas Trump. „Me ei teinud midagi valesti.”

Trumpi avaldused on selge märk selle kohta, et tagandamisprotsessi järel on ta julgem kui kunagi varem, kui valmistub valimisvõitluseks koos ühtse Vabariikliku Parteiga oma selja taga. Trumpi avaldused on ka teravas kontrastis vabandusega, millega esines president Bill Clinton pärast oma tagandamisprotsessi 1999. aastal.

Ainsad kahetsussõnad suunas Trump oma perele, kelle ees vabandas, et nad pidid sellest „võltsist ja mädast asjast” läbi käima.

Trump lasi endast auru välja enam kui tunni, loetledes „tigedate ja õelate” inimeste nimesid, kelle hulgas olid esindajatekoja spiiker Nancy Pelosi, esindajatekoja luurekomitee esimees Adam Schiff ja Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) endine direktor James Comey. Oscari vastuvõtmise kõne sarnaselt tunnustas Trump ükshaaval „sõjameestest” vabariiklasi, kes teda kongressis ja televisioonis toetanud on.

„Nüüd on meil see oivaline sõna. Ma ei arvanud kunagi, et see nii hästi kõlab,” ütles Trump. „Seda nimetatakse „täielikuks õigeksmõistmiseks”.”

„See ei ole tegelikult pressikonverents. See ei ole kõne. See ei ole midagi,” ütles Trump ühel hetkel. „See on tähistamine.”

Trump kuulutas, et Vabariiklik Partei ei ole kunagi olnud ühtsem ja ennustas, et õigeksmõistmisest saadud tõuge viib tema tagasivalimiseni novembris.

Trump ennustas samas ka, et peab ilmselt läbi tegema uue tagandamisprotsessi, võib-olla millegi sellise eest nagu punase tulega tänava ületamine.

„Me peame ilmselt tegema seda uuesti, sest need inimesed on läinud täiesti hulluks,” ütles Trump.

Enne seda valas Trump oma viha välja ka riiklikul palvehommikusöögil Washingtonis, kus on tavaliselt kombeks parteilisi erimeelsusi vältida.

„Nagu kõik teavad, on mõned väga ebaausad ja korrumpeerunud inimesed pannud minu pere, meie suurepärase maa ja teie presidendi läbi tegema kohutavat katsumust,” lausus Trump.

Trumpi avaldused olid eriti hämmastavad pärast teisi kõnesid, milles avaldati kahetsust „solvamis- ja lõhestumiskriisi” üle ning kutsuti armastama oma vaenlasi.

„Mulle ei meeldi inimesed, kes kasutavad oma usku õigustuseks selle tegemiseks, mille kohta nad teavad, et see on vale,” ütles Trump, vihjates ilmselt oma pikaaegsele kriitikule, senaator Mitt Romneyle, kes viitas oma usule, kui hääletas ainsa vabariiklasena Trumpi tagandamise poolt.

„Samuti ei meeldi mulle inimesed, kes ütlevad „ma palvetan sinu eest”, kui on teada, et see ei ole nii,” ütles Trump, viidates Pelosile, kes on öelnud avalikkuses, et palvetab Trumpi eest.

Pelosi ütles hiljem ajakirjanikele, et Trumpi avaldused olid „nii sobimatud, eriti palvehommikusöögil”. Pelosi tunnistas, et palvetab tõesti Trumpi eest.