Soome paremäärmuslikust rühmitusest pärit Odini sõdalaste grupp alustas peale Eesti hiljuti tegevust ka Norras. Eestis jõuti möödunud reedel esimese värbamiskoosolekuni, aga Norras alustati möödunud laupäeval juba patrullimistegevust. Nagu Eestiski on Norra odinlaste taust paremäärmuslik ja mitmed neist on kohaliku ajalehe Tønsbergs Bladet tehtud taustakontrolli andmetel kriminaalse taustaga ja mõned isegi vanglakaristust kandnud.

Norra ajalehe VG kajastusest saab lugeda, et arusaamatutel põhjustel otsustasid Norra odinlased võtta esimeseks kaitse alla väikese Lõuna-Norra linnakese Tønsbergi. Tegu on umbes Rakvere-suuruse väikese rannikulinnakesega, mis on umbes sama vaikne ja unine kui meie Haapsalu.

VG reporteri pilgu all kogunesid laupäeva hilisõhtul kella üheteist ajal linnakeses odinlaste kohalik eestvedaja Ronny Alte ja veel 13 musta riietatud meest ning olid valmis tagama kõigi hädas olevate linlaste turvalisust.

Sellega kaasnes mitu probleemi: esiteks kogunes samal päeval odinlastest neli korda suurem rühmitus inimesi, kes teatasid kategooriliselt, et nad ei taha mingit kaitset, teiseks püüdis odinlastega kampa lüüa kohalik moslemiaktivist ja kolmandaks on rusikapatrulli vastu nii kohalikud elanikud kui ka kohalik omavalitsus.

Laupäeval, mõned tunnid varem, kui esimene Odini patrull tööd alustas, kogunes Tønsbergis ühes kohvikus enam kui 60-liikmeline seltskond, kes polnud vähimalgi määral huvitatud, et isehakanud õigusemõistjad tänavatel hakkaks „katust“ pakkuma. Nende 60 inimese seas oli ka muinsuskaitsehuviliste rühm Osebergskipets Venner, kes võtsid sõna selle vastu, et põhjala mütoloogia sümboleid kasutatakse võõraviha kattevarjuna. Häälekas rühmitus andis oma seisukohad valjult teada, kuid õnneks rusikakangelasi mängima ei hakanud.

Moslem Assidiq marssis odinlastega vapralt kaasa

Nagu kohalikest aktivistidest veel vähe oleks valmistas Odini sõdalastele meelekibedust seegi, et nendega tahtis väga liituda kohalik, Norras sündinud ja kasvanud moslemi aktivist Yousef Bartho Assidiq, kes samuti laupäeva õhtul odinlaste sekka ilmus ja ennast patrulli kaasa sokutas. Kuna Assidiq kinnitas, et on igati odinlaste ettevõtmise poolt ja islamiradikaliseerumise vastu, võttis kohalike Odini sõdalaste juht Assidiqi kampa. Kogu ülejäänud õhtu kõndis Assidiq odinlastega vapralt kaasas, kuigi tema värvikirev rahvusmüts torkas üleni musta riietunud süngete odinlaste seas väga silma ja teenis ära mitmeid lõbusaid pilke.

Nagu õhtu poleks veel küllalt halb, kohtasid Odini sõdalased pahakspanu ka tänaval kohatud Tønsbergi inimestelt, keda nad väga kaitsta tahaksid.

„Miks nüüd? Miks Tønsberg teid vajama peaks?“ küsis üks naine, kui kohtas Odini sõdalaste patrulli tänaval.

„Kas te ei leia, et Norra sisseränne on kontrolli at väljas? Kas te ei märka, et illegaalsed immigrandid müüvad narkootikume ja tülitavad norra naisi?“ küsis Alte ülespuhutult vastu.

„Siis peaksite te küll hoopis rootslased välja saatma,“ märkis vestlust pealt kuulnud mööduja. Taustaks tasub märkida, et viimasel ajal on Rootsi kuritegelikud jõugud ka Norrasse levinud ja võib oletada, et sellele viimane mees viitaski.

"Me ei taha neid siia"

Nagu sellest naeruvääristamisest veel vähe oleks, pole ka kohalikud võimud Odini sõdalastest põrmugi vaimustuses. „Meil ei ole kesklinnas probleemi vägivallakuritegude ega narkokuritegevusega. Me ei taha neid siia linna,“ ütles linnavõime esindav poliitik Olav Sannes Vika.

Kõige selle tulemusel ei olnud Odini sõdalased mõistagi vaimustuses, et meedia nende tegemistest kirjutab. „Ma arvan, et pange see teema maha,“ nõudis Ronny Alte ajakirjanikult, kuid see ei päästnud see neid üleriiklikust kajastusest.

Edasine öö kulges vaikselt – Tønsbergi tänavad olid külmad, vaiksed ja peaaegu inimtühjad. Üks baarist koju kõndiv ja üsna napsune daam siiski tänas kohatud Odini sõdalasi kaitse eest ja teatas, et „Neid kuradi sisserändajaid on siin liiga palju!“. Enamus kohatud inimesi siiski andis selgelt teada, et nad ei ole rusikameeste kaitsest huvitatud.