"Kui hommikul oli olukord rahulik, siis nüüd, õhtul, on tunda pinge kasvu," ütles linna üks informeeritumaid mehi. "Ligi 1000 inimest ründab hetkel linna miilitsahoonet, aga ma loodan, et võimud saavad olukorraga hakkama."

Odessa on välja kuulutanud 3-, Ukraina võimud 2-päevase leina, mälestamaks reedeses tragöödias hukkunuid. Linna ametiühingute majas hukkus 2. mail üle 40 inimese, vigastada üle 200 inimese.

"Ma ei oska ennustada, mis saab edasi. Ma näen ja tunnetan, et linnas on Venemaa provokaatorid ja spetsialistid. Käekiri on sama, mis Donetskis, Luganskis või mujal. See on Venemaa eriteenistuste käekiri. Kõik mõistavad, et Ukraina vastased aktsioonid on pikalt ette valmistatud. Aga vähemalt Odessas me lõime esimese löögi tagasi, aga selle hind oli kohutav. Kohutav! Seda ei suudeta tänaseni uskuda," rääkis Gontšarenko. "Ma tahan loota, et esmaspäeval on linnas rahulikum, aga kuna Odessase saabuvad Ukraina juhid, siis ma ei kujuta ette, mis saama hakkab."

Tema sõnul on linnas enamuses siiski Ukraina-meelsed inimesed, aga reedene veretöö vihastas kõiki leere, sõltumata senistest sümpaatiatest. "Täna on veel vara öelda, et kas see muudab ka jõudude vahekorda linnas. Kindlasti Vene eriteenistused soovivad seda. Selleks nad püüavadki igal võimalusel inimesi üksteise ja võimude vastu üles keerata," väitis Gontšarenko.

Ise ka Ida-Ukraina tulipunktides käinud Odessa poliitik on oma silmaga näinud, kuidas sealsetes linnades on pärast "õnnelikke" lahinguid tulnud rahva sekka Vene ohvitserid ja kiidelnud, et neil on nii Afganistani kui Tšetšeenia kogemus. "Miks siin peaks olema teisiti," küsib ta Odessa, oma kodulinna kohta.

Gontšarenko loodab väga, et lähipäevil jätkub linnas harjumuspärane elu, aga kahjuks ei saa ta selles kuidagi kindel olla. "Õhus on liiga palju pinget."