Valge Maja teatel Moskva algatusel peetud vestluses ütles Obama Putinile, et need jõud ähvardavad õõnestada ja destabiliseerida Kiievi valitsust, vahendab Reuters.

„President rõhutas, et kõik mitteregulaarsed jõud riigis peavad relvad maha panema, ning kutsus president Putinit üles kasutama oma mõju neile relvastatud Vene-meelsetele rühmitustele, et veenda neid lahkuma hõivatud hoonetest,“ teatas Valge Maja oma avalduses.

Obama ütles, et Vene väed peavad Ukraina piirilt tagasi tõmbuma, et lõdvendada pingeid, ning kiitis Kiievit märkimisväärse vaoshoituse ja jõupingutuste eest riiki valimiste, põhiseadusliku reformi ja võimu detsentraliseerimisettepanekute näol ühendada.

„President mainis Venemaa kasvavat poliitilist ja majanduslikku isolatsiooni tema tegevuse tulemusena Ukrainas ning ütles selgelt, et hind, mida Venemaa on juba maksnud, kasvab, kui see tegevus jätkub,“ teatas Valge Maja. „(Ta) ütles, et kuigi ta usub jätkuvalt, et diplomaatiline lahendus on veel võimalik, ei saa see õnnestuda Vene sõjaväe hirmutamise tingimustes Ukraina piiridel, relvastatud provotseerimise tingimustes Ukraina sees ning Kremli ametnike retoorika teravnemise tingimustes.“

Kreml teatas, et Putin ütles Obamale, et Venemaa ei sekku Ukraina siseasjadesse, ning kutsus Washingtoni üles kasutama oma mõju verevalamise vältimiseks.