Obama, kelle ametiaeg saab läbi üheksa kuu pärast, veetis sel nädalal kolm päeva Londonis, kus ta kutsus britte üles sellesuvisel referendumil hääletama Euroopa Liitu jäämise poolt, ja enne seda kaks päeva Saudi Araabias, kus ta üritas Pärsia lahe monarhiat veenda, et USA seisab jätkuvalt saudide julgeoleku eest.

Täna pärastlõunal maandub USA presidendi lennuk Saksamaal Hannoveris, kus ta avab koos Angela Merkeliga maailma suurima tööstustehnoloogiamessi Hannover Messe. Mõlemad loodavad ühtlasi puhuda elu sisse EL-USA vabakaubandusleppele (TTIP), mis nende sõnul võib turgutada nii ELi kui USA majandust pea 100 miljardi dollariga, hoogustada rahvusvahelist kaubandust ja luua tuhandeid uusi töökohti.

Obama visiidi eel avaldasid kümned tuhanded inimesed aga meelt vabakaubandusleppe vastu. Nende hinnangul teenib kaubanduslepe suurkorporatsioonide, mitte töötajate huve. Samuti kardavad leppe vastased halba mõju kohalikule looduskaitsele ja tarbijaõiguste vähenemist.

Riigijuhid üritavad jõuda keeruliste läbirääkimistega, mille kohal on kriitikute sõnul hõljunud pidev saladuste loor, ühele poole enne, kui demokraadist president Obama 20. jaanuaril ametist lahkub.

Analüütikute sõnul saab kaubandusleppele heakskiidu saamine vabariiklaste enamusega kongressilt olema Obama jaoks väga raske, kui mitte võimatu, ülesanne, seda eriti ajal, mil käimas on tuline presidendikampaania.

Enne veel, kui Obama naaseb Washingtoni, kohtub ta koos Merkeliga esmaspäeva õhtul Kesk- ja Lääne-Euroopa suurriikide valitsusjuhtidega, nende seas Suurbritannia peaministri David Cameroni, Prantsusmaa riigipea Francois Hollande'i ja Itaalia peaministri Matteo Renziga.

Kohtumisel arutatakse julgeolekualase koostöö tugevdamist pärast viimaseid terrorirünnakuid Pariisis ja Brüsselis, poliitilise lahenduse leidmist Süüria konfliktile ja sadade tuhandete põgenike saabumist Euroopasse.