McChrystali tööposti võtab nüüd üle kindral David Petraeus, kes kogus mõne aja eest tuntust eduka tegevusega Iraagis, teatas BBC.

Obama toonitas oma pressiteates, et tegu on personalivahetuse, mitte poliitilise suuna vahetamisega.

Kindral McChrystal teatas omakorda, et ta astus tagasi, sest soovib, et missioon Afganistanis õnnestuks. Samuti lisas ta, et toetab tugevalt presideni strateegiat Afganistanis.

Obama ja McChrystal kohtusid täna ka Valges majas, et arutada ajakirjas Rolling Stone ilmunu intervjuud.

Obama sõnul tegi ta otsuse raske südamega, kuid lisas, et McChrystal ei suutnud täita juhtivale kindralile ette nähtud nõudeid.

"Ma ei tee seda otsust lähtudes mingitest poliitilistest erimeelsustest kindral McChrystaliga, samuti ei tee ma seda otsust solvumise tõttu," rääkis USA president.

Afganistani president Hamid Karzai andis mõista, et ta poleks soovinud McChrystali väljavahetamist, kirjeldades teda kui parimat USA väejuhti Afganistanis viimase üheksa aasta jooksul. Karzai aga nentis, et tegu on USA sisepoliitilise küsimusega ja ta austab Obama otsust.

"Me ootame koostööd kindral Petraeusega, kes on väga kogenud sõdur ja keda president Karzai tunneb hästi," seisab Karzai pressiteates.

NATO peasekretär Andres Fogh Rasmussen toonitas omakorda, et alliansi strateegia püsib kindralivahetusest hoolimata samal kursil.

Kindral McChrystal esitas vabakutselise ajakirjaniku Michael Hastings poolt koostatud avameelse intervjuu tõttu kohe ka oma vabanduse, kuid nagu täna selgus, oli ilmselt juba liiga hilja.

Mida Rolling Stone'i ajakirjas siis kirjutati?

Artiklis väljendasid nii kindral McChrystal kui ka tema abid mitmete kõrgete USA võimukandjate aadressil suhtes üsna otsekoheseid arvamusi.

Näiteks küsis McChrystal asepresident Joe Bidenit puudutava küsimuse puhul irooniliselt vastu, et kes viimane üldse on.

USA suursaadik Afganistanis Karl Eikenberry kohta arvas kindral aga seda, et ta tundis end suursaadiku poolt petetuna, kui üritas Valgest majast lisavägesid nõuda.

Üks McChrystali abidest aga arvas, et Obama julgeolekunõunik James Jones on "kloun, kes on jäänud kinni 1985. aastasse".

USA eriesindaja Richard Holbrooke'i e-kirju aga ei taha kindral enda sõnul aga isegi mitte avada.

Ka president ise pälvis tubli annuse kriitikat.

Rääkides Obama ja McChrystali kunagisest kohtumisest Valges majas, sõnas üks kindrali abidest, et tegu oli paraku vaid 10-minutilise fotograafidele poseerimisega.