Kirjas kongressile teatas Obama, et 46 USA sõjaväelast saadeti laupäeval ameeriklaste evakueerimisele kaasa aitama. Lisaks sellele saadeti 45 sõjaväelast kindlustama USA saatkonda Lõuna-Sudaani pealinnas Jubas, vahendab Fox News.

Neli USA sõjaväelast sai laupäeval evakueerimise käigus haavata, kui Boris jäi tule alla kolm sõjaväelennukit. Valge Maja teatel on kõik haavatud stabiilses seisundis.

Pole teada, kui palju ameeriklasi on endiselt Boris ja teistes linnades.

Obama viibib iga-aastasel puhkusel Hawaiil, kuid ta teatas kongressile, et jälgib olukorda. Varem pühapäeval viisid nõunikud ta sündmustega Lõuna-Sudaanis kurssi.

„Ma võin astuda edasisi samme USA kodanike, personali ja vara, sealhulgas meie saatkonna julgeoleku toetamiseks Lõuna-Sudaanis,“ kirjutas Obama.

USA ja teised riigid on evakueerinud oma kodanikke Lõuna-Sudaanist. USA on seni evakueerinud umbes 680 ameeriklast ja teisi välismaalasi, teatas riigidepartemangu pressiesindaja Jen Psaki.

Pühapäeval jätkus Lõuna-Sudaanis sõjategevus. Valitsus kaotas kontrolli peamise naftat tootva osariigi pealinna üle, teatas armee, ning endisele asepresidendile lojaalsed mässuliste väed haarasid oma kätte uusi alasid. Rahutused on tekitanud muret täiemõõdulise kodusõja võimaliku puhkemise üle.

Naftarikka Unity osariigi pealinna Bentiut kontrollib nüüd endisele asepresidendile Riek Macharile ustav väejuht, teatas Lõuna-Sudaani armee esindaja kolonel Philip Aguer.

Juba mitu päeva varem teatati, et relvastatud mässulised kontrollivad mõnesid Lõuna-Sudaani naftavälju, mis seab ohtu riigi majanduse.

Lõuna-Sudaan saab ligi 99 protsenti oma eelarvest naftatuludest ning selle aasta viie esimese kuuga teeniti teadetekohaselt 1,3 miljardit dollarit.