„Maailma inimesed tahavad muutusi,” ütles Obama oma esimeses kõnes ÜRO peaassamblee ees. „Nad ei talu neid, kes on ajaloo valel poolel.”

Obama kutsus üles alustama uut vastastikustel huvidel ja austusel põhineva suhtlemise ajastut.

Obama ütles, et ei vabanda kunagi USA huvide kaitsmise eest. Ta soovib aga hajutada peaaegu vaistliku Ameerika-vastasuse, mis on levinud üle kogu maailma.

Selle kinnituseks esitas Obama terve nimekirja poliitikamuutustest ja ettevõtmistest, mille tema administratsioon on esimese üheksa ametisolekukuu jooksul läbi viinud, rõhutades, et pole USA huvides kõike ise teha ning selle asemel soovitakse tegutseda võrdse partnerina teiste riikide hulgas.

„Need, kes sarjasid Ameerikat maailmas üksi tegutsemise eest, ei tohi nüüd kõrval seista ja oodata, et Ameerika lahendaks kõik maailma probleemid üksi,” ütles Obama märkimisväärselt otsekoheses toonis peetud kõnes.

Obama kutsus oma kolleege üles aitama luua tuumarelvavaba maailma, suurendama julgeolekut terroristide vastu, edendama rahuprotsessi palestiinlaste ja Iisraeli vahel, võitlema kliimamuutuse vastu ning suurendama majanduslikke võimalusi.

Obama sõnul tuleb Iraan ja Põhja-Korea vastutusele võtta, kui nad seavad püüdlemise tuumarelvade poole ettepoole rahvusvahelisest julgeolekust.