Obama sõnul liigub üle 200 aasta tagasi iseseisvuse saavutanud koloonia edasi tänu rahvale, mis kinnitas seda vaimu, mis on triumfeerinud sõdade ja depressiooni üle, vaimu, mis on tõstnud riigi meeleheite sügavustest lootuse kõrgustesse, usku, et samal ajal, kui igaüks viib ellu oma isiklikke unistusi, ollakse Ameerika perekond ning tõustakse või langetakse ühe riigi ja rahvusena koos, vahendab New York Times.

„Täna õhtul, nendel valimistel, tuletasite teie, Ameerika rahvas, meile meelde, et kuigi meie tee on olnud raske, kuigi meie teekond on olnud pikk, oleme me ennast kogunud, oleme ennast tagasi võidelnud ning teame oma südametes, et Ameerika Ühendriikide jaoks on parim alles ees,“ ütles Obama.

Obama sõnul rääkis ta ka vastaskandidaadi Mitt Romneyga ning õnnitles teda ja asepresidendikandidaat Paul Ryanit võitlusliku kampaania puhul. „Me võisime vihaselt võidelda, aga ainult selle pärast, et me armastame seda maad sügavalt ja hoolime nii väga selle tulevikust,“ ütles Obama. „Eelolevatel nädalatel tahan ma kuberner Romneyga maha istuda ja rääkida sellest, kus me saame koostööd teha, et seda riiki edasi viia.“

Seejärel tänas Obama asepresident Joe Bidenit, oma naist Michelle'i ning tütreid Sashat ja Maliat. Oma kampaaniameeskonda ja vabatahtlikke nimetas Obama kogu poliitikaajaloo parimaks.

„Aga kõik te olete perekond. Ükskõik, mida te teete, või kuhu te siit lähete, kannate te kaasas mälestust ajaloost, mida me koos tegime. Ja teil on tänuliku presidendi eluaegne tunnustus,“ ütles Obama.

Obama märkis, et 300 miljoni elanikuga riigis võib demokraatia olla kärarikas, segane ja keeruline. Igalühel on oma arvamused, millest kõik tugevalt kinni hoiavad. Vaidlused on Obama sõnul märk vabadusest ja kunagi ei tohi unustada, et kaugete riikide rahvad riskivad oma eludega võimaluse eest vaielda oluliste asjade üle ja osaleda valimistel.

Obama sõnul tahavad kõik, et nende lapsed saaksid õppida parimates koolides, parimate õpetajate juures, riigis, mis hoiab elus oma pärandit tehnoloogia, avastuste ja innovatsiooni ülemaailmse liidrina, millest tulenevad head töökohad ja uued ettevõtted.

„Me tahame, et meie lapsed elaksid Ameerikas, mis ei kannata võlakoorma all, mida ei nõrgenda ebavõrdsus, mida ei ähvarda soojeneva planeedi hävitav jõud,“ ütles Obama.

President tahab edasi anda riigi, mis on turvaline ning austatud ja hinnatud üle maailma, riigi, mida kaitseb tugevaim sõjavägi planeedil Maa ja parimad sõdurid, mida see maailm kunagi on tundnud, aga ka riigi, mis liigub sõjaajast rahuaega, mis on rajatud vabaduse ja väärikuse lubadusel igale inimolendile.

„Meie majandus on tervenemas, sõja aastakümme on lõppemas. Pikk kampaania on nüüd läbi. Ja kas ma teenisin teie hääle ära või mitte, olen ma teid kuulanud. Ma olen teilt õppinud. Ja te olete teinud minust parema presidendi. Ja teie lugude ja teie võitlustega naasen ma Valgesse Majja palju kindlameelsema ja inspireeritumana kui kunagi varem selle töö kohta, mida tuleb teha ja tuleviku kohta, mis ees seisab,“ ütles president.

Obama lubas tulevastel nädalatel ja kuudel teha koostööd mõlema partei juhtidega, et lahendada probleemid, mida saab ainult koos lahendada. Need on eelarvepuudujäägi vähendamine, maksureform, immigratsioonisüsteemi parandamine ning enese vabastamine välismaa naftast.

„Ameerika, ma usun, et me suudame edasi minna arengule toetudes, mille oleme läbinud, ning jätkame võitlust uute töökohtade ja uute võimaluste ja uue kindlustunde eest keskklassile. Ma usun, et me suudame kinni pidada oma põhilubadusest, ideest, et kui sa oled valmis rasket tööd tegema, ei ole vahet, kes sa oled või kust sa tuled või milline sa välja näed või mida armastad. Pole tähtis, kas sa oled must või valge, hispaaniakeelne või aasialane või Ameerika põliselanik või noor või vana või rikas või vaene, võimekas, võimetu, homo või hetero. Sa saad siin Ameerikas hakkama, kui sa oled valmis proovima,“ kuulutas Obama.

„Ma usun, et me suudame sellest tulevikust koos kinni haarata, sest me ei ole nii lõhenenud, nagu meie poliitika arvata laseb. Me ei ole nii küünilised kui arvamuseavaldajad usuvad. Me oleme suuremad kui meie individuaalsete ambitsioonide summa ja me jääme enamaks kui punaste osariikide ja siniste osariikide kogumiks. Me oleme ja jääme igavesti Ameerika Ühendriikideks,“ ütles Obama. „Ja koos, teie abi ja jumala armuga jätkame me oma teekonda edasi ja tuletame maailmale meelde, miks on nii, et me elame võimsaimas riigis planeedil Maa. Aitäh Ameerika. Jumal õnnista sind. Jumal õnnista neid ühendriike.“