Obama tühistas sellega president George W. Bushi varasema korralduse, mida on arutatud ka kohtus. Obama korraldusega muutuvad Bushi ja tema asepresidendi Dick Cheney arhiivid avalikuks, vahendab Associated Press.

Presidentide arhiivide avalikustamist puudutav seadus võeti vastu pärast seda, kui president Richard Nixon üritas Watergate’i skandaali järel keelata ligipääsu oma dokumentidele ja lindistustele. Seaduse järgi läks arhiivide omandiõigus presidendilt valitsusele.

Tollase seaduse kohaselt võisid presidendid muuta osa oma arhiivist 12 aastaks salajaseks. George W. Bushi korraldus andis presidendile võimaluse hoida soovitud osa arhiivist salajas ka pärast 12 aasta möödumist.

Obama korralduse kohaselt peab rahvusarhiiv endisele presidendile teada andma, kui soovib tema ametiajast pärit dokumente avaldada. Endine president peab 30 päeva jooksul teatama, kui on dokumentide avaldamise vastu.

Seejärel hindavad rahvusarhiiv, Valge Maja ja justiitsminister ametis oleva presidendi juhtimisel, kas endise presidendi soov on põhjendatud.