Lisaks kümnele USA kodusõjaaegsele president Lincolnile saadetud kirjale kinkis Medvedev Obamale ka teiste ajalooliste dokumentide ärakirju, teatab RIA Novosti.

Agentuur märgib, et kirjade sisu annab tunnistust kahe valitseja vahelistest sõbralikest suhetest.

Aleksander II mainib oma vene ja prantsuse keeles kirjutatud kirjades noorima poja suurvürst Pauli sündi, samuti oma ema tsarinna Aleksandra Fjodorovna surma. Kirjad olid allkirjastatud fraasiga „Teie hea sõber“.

Keiser Aleksander II ja Abraham Lincolni kirjavahetuse originaale säilitatakse Ameerika Ühendriikide rahvusarhiivis ja Venemaa riiklikus arhiivis.

Muude kingitud dokumentide seas on ka 1866. aastast pärit ameeriklaste tsaarile saadetud tänukiri pealkirjaga „Põhja-Ameerika Ühendriikide elanike aadress Aleksander II tänu märgiks kodusõja ajal avaldatud kaastunde ja abi eest“.

USA 1861-1865 aastate kodusõja ajal toetas Venemaa põhjaosariike, keda juhtis Lincoln. 1863. ja 1864. külastasid Vene eskaadrid New Yorki ja San Franciscot.

Mõningail andmeil pidid sõjalaevad astuma jänkide pool sõtta kui sinna oleks konföderatsiooni poolel sekkunud Suurbritannia.

Obama esimene ametlik visiit presidendi rollis Venemaale algas 6. juulil ja kestab kolm päeva.