„On teada ja tuntud asi, et sõjaväeõppuste kattevarju all on nähtud piiri ääres vägesid kogunemas. Ja see ei ole see, mida Venemaa tavapäraselt teeb. Ja teate, see võib lihtsalt olla katse Ukrainat hirmutada või võib olla, et neil on täiendavaid plaane,“ ütles Obama CBS-ile.

Et lahendada ja deeskaleerida olukord kohe, peab Venemaa Obama sõnul need väed tagasi tõmbama ning alustama otseläbirääkimisi Ukraina valitsusega ja rahvusvahelise kogukonnaga.

Obama ütles, et Venemaa president Vladimir Putin on näidanud üles soovi paljastada sügaval hoitud vimm Nõukogude Liidu kaotamise pärast.

„Oleks võinud arvata, et pärast paari aastakümmet võiksid Venemaa juhid olla teadlikud, et tee edasi ei tähenda tagasipöördumist selliste kommete juurde, mis, teate, olid nii valdavad külma sõja ajal, vaid edasiliikumist edasise lõimumise suunas maailmamajandusega ning vastutustundlikuks rahvusvaheliseks kodanikuks olemist,“ ütles Obama.

Obama sõnul peab Putin Nõukogude Liidu lagunemist traagiliseks. „On olemas tugev vene natsionalismi tunne ja tunne, et lääs on kuidagi minevikus Venemaad ära kasutanud ning ta tahab mingil moel seda tagasi pöörata või tasa teha,“ ütles Obama.

„Ma olen korduvalt öelnud, et ta võib läänest täielikult valesti aru saada,“ jätkas Obama. „Kindlasti saab ta valesti aru Ameerika välispoliitikast. Meil pole mingit huvi Venemaad ümber piirata ja meil pole mingeid huve Ukrainas peale selle, et lasta Ukraina inimestel teha nende oma otsuseid nende oma elude kohta.“

Obama jätkas: „Ja on tõsi, et me taunime arusaama, et Venemaa piiride ääres on mõjusfäär, mis siis õigustab Venemaa teistesse riikidesse sissetungimist. Kindlasti on neil Ukrainas mõju kaubanduse ja traditsioonide ja keele ja pärimuse tõttu. Igaüks tunnistab seda. Aga on erinevus selle ja vägede sissesaatmise vahel ning riigi küljest tüki äravõtmine sellepärast, et sa oled suurem ja tugevam – see ei ole see, kuidas rahvusvahelist õigust ja rahvusvahelisi norme 21. sajandil vaadeldakse.“

Küsimusele NATO reageeringu kohta ja kas NATO on seest õõnes jõud, vastas Obama, et on kõigi NATO liitlaste asi panustada, sealhulgas Saksamaa, Suurbritannia ja teiste, et oleks olemas usutav jõud vastukaaluks Putini Venemaale.