Kuigi äsjane Obama kiri president Dmitri Medvedevile oli vastus Vene poole varasemale kirjale, on Kreml tunnistanud vaid seda, et kirjas mainiti koostööd Iraani teemal ja raketitõrjet, kuid mitte Vene poolt. Vene Föderatsiooni president Dmitri Medvedev pole kirjast avalikult rääkinud, vahendab BBC.

„Neile öeldakse umbes nii, et hakake vastu või olge vait,“ kommenteeris New York Timesile kirja sisu Obama administratsiooni ametnik. "Ega venelased ei saa ju öelda, et me vaatame, mis teha annab ja teie peate vastuteeneks oma tegevuse peatama. Kiri ütleb, et Iraani ohust peab vabanema.“ Leht lisas, et kiri oli mõeldud ergutamaks Venemaad ühinema USA Iraani-vastase rindega.

USA seisukoht on, et raketitõrjesüsteemi eesmärgiks Ida-Euroopas on potentsiaalselt Põhja-Koreast või Iraanist tulevate ballistiliste rakettide hävitamine. Venemaa seisukoht on, et kuna kõnealused raketid pole kuigi lennuvõimekad, on USA plaan mõttetu ning tõrjesüsteemi tegelik põhjuseks olevat ähvardamine.

Vene välisminister Sergei Lavrov ütles hiljuti, et läbirääkimised ja mitte ähvardamine on parim viis Iraaniga seotud murede lahendamiseks.

Eelmisel kuul ütles USA asepresident Joe Biden, et Ameerika tahab suhetes Venemaaga „reseti-nuppu vajutada“, seda pärast viimaste aastate „ohtlikke nihkeid“.

Samuti ütles USA kaitseminister Robert Gates Krakovis peetud NATO tippkohtumisel, et kui "Venemaa tõesti tahab raketikilpi peatada, siis peaks ta aitama Iraanist lähtuvat ohtu vähendada".