„See kahtlustuste ja lahkhelide tsükkel peab lõppema,” ütles Obama ühes maailma suurimas moslemiriigis peetud kõnes, mis on mõeldud pärast 2001. aasta 11. septembrit ja Iraagi sõda USA ja moslemite vaheliste suhete silumiseks, vahendab Associated Press.

Obama tunnistas oma kõne alguses, et pingeid on toitnud kolonialism, mis võttis paljudelt moslemitelt õigused ja võimalused, ning külm sõda, mille käigus moslemiriikide omi ootusi arvesse ei võetud.

„Ja ma pean osaks oma kohustustest USA presidendina võidelda islami kohta käivate negatiivsete stereotüüpidega ükskõik kus need ka ei ilmneks,” ütles Obama.

Sama põhimõte peab Obama sõnul kehtima ka vastupidi. „Nii nagu moslemid ei vasta algelistele stereotüüpidele, ei vasta ka Ameerika algelisele stereotüübile, mille kohaselt on ta isekas impeerium.”

Obama kõneles Kairo ülikoolis pärast kohtumist Egiptuse presidendi Hosni Mubarakiga.

USA presidendi sõnul on vägivaldsete moslemiäärmuslaste teod vastuolus inimeste õigustega. Oma väite kinnitamiseks tsiteeris Obama koraani.

„Islam ei ole osa vägivaldse äärmuslusega võitlemisega seotud probleemist — see on tähtis osa rahu edendamisest,” ütles Obama.