Varem teatas Valge Maja, et kõik variandid, sealhulgas sanktsioonid on võimalikud. USA relvajõud esitavad Obamale aga oma ettepanekud, vahendab BBC News.

Liibüa pealinna Tripoli lähedal on teatatud ägedatest võitlustest. Muammar Gaddafile lojaalsed jõud üritavad taastada kontrolli opositsiooni käes olevate piirkondade üle.

Obama helistas neljapäeval Prantsusmaa presidendile Nicolas Sarkozyle, Suurbritannia peaministrile David Cameronile ja Itaalia peaministrile Silvio Berlusconile, et koordineerida reageeringut Liibüa kriisile.

„President väljendas sügavat muret Liibüa valitsuse vägivalla üle, mis rikub rahvusvahelisi reegleid ja igasugust inimlikku sündustunnet,” öeldakse Valge Maja avalduses. „Riigijuhid arutasid mitmeid võimalusi... Liibüa valitsuse vastutusele võtmist tema tegude eest ning humanitaarabi kavandamist.”

USA ametnike sõnul püütakse saavutada karmimat tegevust ÜRO julgeolekunõukogu kaudu, sealhulgas võimalikke sanktsioone, nagu reisikeelud ja varade arestimised, Liibüa väljaheitmist ÜRO inimõigustenõukogust ja riigi kohal lennukeelutsooni loomist.

Vastuseks küsimusele, kas USA kaalub sõjalist sekkumist, ütles Valge Maja pressiesindaja Jay Carney, et ei välista „kahepoolseid võimalusi”.

ÜRO julgeolekunõukogu koguneb New Yorgis, et arutada edasist tegevust kolonel Gaddafi valitsuse vastu. Lahtiseks jääb, kas Venemaa ja Hiina, kes on traditsiooniliselt igasuguste sanktsioonide vastu, nüüd Liibüa-vastast tegevust toetavad.