Kõrged USA ametiisikud kinnitavad, et Pakistan jääb USA tähtsaks liitlaseks võitluses terrorismiga, kuid Pakistanilt nõutakse vastuseid küsimusele, kuidas sai bin Laden end seal viimased kuus aastat varjata, vahendab CNN.

„Me arvame, et bin Ladenil pidi Pakistanis olema mingisugune toetusvõrgustik,“ ütles Obama pühapäeval intervjuus telekanalile CBS. „Aga me ei tea, kes või mis see toetusvõrgustik oli.“

Presidendi sõnul ei teata USA-s, kas need inimesed olid Pakistani valitsuses või sellest väljaspool ning seda tuleb veel uurida.

Obama märkis, et Pakistani võimud on mõista andnud, et neil on tõsine huvi välja selgitada, milliseid toetusvõrgustikke bin Ladenil olla võis. Neile küsimustele ei leita Obama sõnul vastuseid aga kohe.

Pakistani juhid kinnitavad, et nemad ei osalenud ei bin Ladeni varjupaiga tekitamises ega ülalpidamises ning on lubanud igati uurida kõiki üksikasju, mis võimaldasid bin Ladenil aastaid Pakistani pealinna lähedases kohaliku sõjaväeakadeemia asupaigas Abbottabadis elada.

USA luure keskagentuuri CIA direktor Leon Panetta, kes on Obama poolt nimetatud uueks kaitsesekretäriks, ütles kongressi alamkoja liikmetele kinniste uste taga, et Pakistan „oli kas asjaga seotud või ebapädev“, väidavad kaks anonüümseks jäänud kohalviibinut.

Senati väliskomitee üks tähtsamatest vabariiklastest Richard Lugar ütles CNN-ile, et on väga loogiline, et paljud inimesed Pakistanis teadsid bin Ladeni asukohta.

Samas oli Lugar vastu Pakistanile antava finantsabi piiramisele, sest riik on kriitiline faktor sõjas terrorismiga. Lugar tõstis esile ka vajaduse hoida Islamabadi tuumaarsenal kindlates kätes, et see ei satuks islami- või muude äärmuslaste kätte.