President kaitses kindlalt oma otsust toetada lennukeelutsooni kehtestamist Liibüa kohal ja õhurünnakuid tsiviilisikute kaitseks. Obama sõnul ei jäänud mingit kahtlust Gaddafi kavatsustes, kui ta ähvardas oma inimesi verise ja armutu kättemaksuga ning USA "huvid ja väärtused" ei lase selliseid asju tegevusetult pealt vaadata, vahendab BNS.

"Võib olla mõned rahvad saavad silma kinni pigistada metsikuste peale teistes riikides, kuid USA erineb selles suhtes. Ja mina selle riigi presidendina keeldusin ootamast kaadreid veresaunast ja massihaudadest enne kui tegutsema asuda. Liibüas oli oht, et kohe on puhkemas koletu vägivald. Ma ei saanud lasta sel juhtuda. Hind, mille me oleks tegevusetuse eest maksnud, oleks olnud kaugelt suurem," lisas president.

"Ärgem unustagem, et meil on siin vastas mees, kes võrdles oma rahvast rottidega ja kes on tsiviilisikuid varem kümnete kaupa tänavatele üles poonud," ütles Obama, kes kordas, et ei näinud mingit muud valikut, kui Gaddafi vägede pealetung Banghazile peatada.

"Kui ka kõik muu kõrvale jätta, siis jäävad meile igal juhul kohustused kaasinimeste ees ning me oleksime reetnud kõik oma põhimõtted ja selle, kes me oleme, kui oleksime veresauna lihtsalt pealt vaadanud," veenis president.

Obama rõhutas aga samas, et korduda ei tohi lasta Iraagi sündmustel, kus režiimivahetus võttis aega kaheksa aastat ja kaotati tuhandeid ameeriklaste ja iraaklaste elusid.

"Igal juhul saab võimuvahetus Liibüas olema äärmiselt vaevaline. Üleminek valitsusele, mis väljendaks Liibüa rahva tahet saab olema väga raske ülesanne," oli Obama veendunud. "Ühendriigid ei saa määrata selle muutuse kiirust ega ulatust."

USA vabariiklasest senaator John McCain kritiseeris pärast kõnet teravalt Obama seisukohti öeldes, et sellist poliitikat iseloomustab pigem "otsustusvõimetus, peataolek ja viivitamine".

"Pole ime, et ameeriklased on segaduses, kui ühelt poolt ütlevad nad, et tegemist on humanitaarmissiooniga ja samas kinnitavad, et Gaddafi peab lahkuma. Ja pole ju kahtlust selles, kelle poolel on Ühendriigid, kui me pommitame Gaddafile lojaalsete jõudude lennuväge ja tanke," küsis senaator.

McCaini sõnul jääb endiselt ebaselgeks, mis saab siis, kui Gaddafi jääb võimule õhulöökidest ja lennukeelutsoonist hoolimata.