Obama ütles, et Venemaa pakkumine sundida Süüria presidenti Bashar al-Assadit andma keemiarelvad rahvusvahelise kontrolli alla avas võimaluse piiratud sõjalise rünnaku ettevalmistamise peatamiseks, vahendab Reuters.

Obama ütles Valgest Majast eetrisse läinud telepöördumises, et arutab diplomaatilist võimalust Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.

Obama palus USA senatil lükata edasi hääletus sõjalise jõu kasutamiseks Süürias volituste andmise üle, et lasta diplomaatidel tegutseda.

Diplomaatiliste jõupingutuste õnnestumiseks ei seadnud USA president mingit tähtaega, kuid ta ütles, et igasugune kokkulepe Assadiga vajab tõestust, et Süüria president peab oma sõna.

„On liiga vara öelda, kas seda pakkumist saadab edu. Ja igasugune kokkulepe peab tõestama, et Assadi režiim peab kinni endale võetud kohustustest. Aga sellel algatusel on potentsiaali kõrvaldada keemiarelvade oht ilma jõudu kasutamata, eriti seetõttu, et Venemaa on üks Assadi tugevamatest liitlastest,“ ütles Obama.

Obama kasutas suurema osa oma kõnest Süüria vastu süüdistuste esitamiseks ning ütles, et on piisavalt tõendeid, mis näitavad, et Süüria valitsus oli 21. augustil 1429 inimest, sealhulgas üle 400 lapse, tapnud keemiarelvarünnaku taga.

President väitis, et Süüria peab seisma silmitsi selliste relvade kasutamise tagajärgedega, sest suurem osa maailmast on keemiarelvad keelustanud. Kui tsiviliseeritud maailma ei tee sellele vastamiseks midagi, julgustab see ainult USA vastaseid ning suurendab võimalust, et neid relvi võidakse ühel päeval kasutada USA vägede vastu lahinguväljal, hoiatas Obama.

„Kui me ei tegutse, ei näe Assadi režiim mingit põhjust keemiarelvade kasutamise lõpetamiseks,“ ütles Obama. „Kui nende relvade vastane keeld mureneb, ei ole teistel türannidel põhjust kaks korda mõelda, kas omandada mürgigaase ja neid kasutada.“

Märgina poliitilise meeleolu kaldumisest Washingtonis diplomaatia suunas hakkas grupp vabariiklastest ja demokraatidest senaatoreid koostama muudetud resolutsioonieelnõu sõjalise jõu kasutamise kohta, mis annaks ÜRO-le aega Süüria keemiarelvad oma kontrolli alla võtta.

Obama tegeles suure osa kõnest seletamisega, miks ta tunneb, et USA-l on ülemaailmne kohustus vastata Süüria keemiarelvarünnakule. Ta kirjeldas 21. augusti rünnakut nii:

„Pildid sellest tapatalgust ajavad südame pahaks: mehed, naised, lapsed lamavad ridades, neid on tapnud mürgigaas; teised ajavad suust vahtu välja, ahmivad õhku; üks isa haarab oma surnud lastest, anudes, et nad tõuseksid üles ja kõnniksid.“

Obama sõnul oleks USA sõjategevus piiratud, mitte midagi sellist nagu Iraagi või Afganistani sõjad, mille lõpetamisega on Obama tegelnud suure osa oma ametiajast. Mingeid Ameerika vägesid Süüria pinnale ei viida, kui tegutsema asutakse, kinnitas Obama.

„See oleks sihitud rünnak selge eesmärgi saavutamiseks, milleks on keemiarelvade kasutamisest loobuma heidutamine ning Assadi võimekuste vähendamine,“ ütles Obama.

Igasugusel rünnakul oleks Obama sõnul mõju, millega ta lükkas tagasi mõnede kongressi liikmete väited, et mingil „nõelatorkerünnakul“ Süüria vastu pole mõtet.

„Las ma teen ühe asja selgeks: Ühendriikide sõjavägi ei tee nõelatorkeid. Isegi piiratud rünnak saadab Assadile sõnumi, mida ükski teine riik edasi anda ei saa,“ ütles Obama.

Obama suust kõlama jäänud sõnum oli, et ta sooviks sõjategevusest hoiduda, mis peegeldab tema isiklikke seisukohti diplomaatia kohta ning reageeringut küsitlustele, mis näitavad, et ameeriklased on sõjategevuse vastu.