Ameerika Ühendriikide 44. presidendi turneed puudutava eelinformatsiooni tegi eile Brüsselis toimunud NATO 26 välisministri istungil teatavaks ka riigisekretär Hillary Clinton, vahendab RIAN.

„Suurbritannias, Londonis 2. aprillil nn suure 20 tippkohtumisel jätkab president Briti juhtkonnaga diskussioone tähtsate ning globaalsete probleemide üle, samuti jätkub töö teiste G20 riikide liidritega üleilmse finantskriisi ületamiseks,“ seisab Washingtoni pressiteates.

Seejärel peab Obama 3. aprillil kolmepoolseid kõnelusi Prantsusmaa presidendi Barack Obama ja Saksamaa liidukantsleri Angela Merkeliga.

„Samuti ootab president kannatamatult Strasbourgis ja Kehlis (linn Saksamaal Reini jõel Strasbourgi vastaskaldal) toimuvat NATO tippkohtumist, mille töös ta 3.-4. aprillil osaleb. Alliansi liidrid tähistavad rahu ja julgeoleku tagamise 60. aastapäeva (NATO asutati aastal 1949), mis saavutas oma kulminatsiooni Euroopa ühinemisel. Kohtumisel arutatakse väljakutseid ja NATO missiooni edukuse strateegiaid Afganistanis ning teisi probleeme. Samuti kavatsevad liidrid valmistada NATO ette 21. sajandi ohtudeks,“ seisab dokumendis.

Viimaks saabub USA riigipea Prahasse, kus ta peab 4. ja 5. aprillil rea kohtumisi Tšehhimaa võimuesindajate ja Euroopa Liidu riikide juhtidega. Lisaks, nagu märgitakse pressiteates, et Obama kavatseb kohtuda eurokomisjoni esimehe José Manuel Barrosoga, et tugevdada USA-EL partnerlust, mis aitab mõlemal poolel paremini vastu seista ühistele probleemidele.