Obama kohtus Dudaga vahetult enne NATO Varssavi tippkohtumise algust, vahendab EUObserver.

“Ma väljendasin president Dudale meie muret seoses mõnede otsuste ja konstitutsioonikohtu ümber toimuvaga,” ütles Obama ajakirjanikele pärast kohtumist. “Ma mõistan, et parlament töötab seaduseelnõude kallal... kuid sellest ei piisa.”

Duda, kes seisis pressikonverentsi ajal Obama kõrval, keeldus kommentaaridest.

Obama rõhutas, et sõltumatu kohtuvõim on üks demokraatia tugisammastest. “Sõprade ja liitlastena kutsume me kõiki erakondi üles töötama selle nimel, et tagada Poola demokraatlikute institutioonide kestmine,” märkis ta. “See on see, mis teeb meist demokraatiad, mitte pelgalt see, et me saame käia valimas, vaid see, et meil on instutsioonid, millest me iga päev sõltume, nagu on kohtuvõim, sõltumatu kohtuvõim.”

Konstitutsioonikohut puudutav vaidlus sai alguse eelmise aasta sügisel, kui võimule saanud Õigus ja Õigluse partei asus endale sobivalt muutma kohtu koosseisu ning võttis vastu seadusi, mis halvasid riigi kohtusüsteemi töö. Kohus ise kuulutas seadusemuudatused põhiseadusevastasteks, kuid valitsus kohtuga ei nõustunud.

Juuni alguses aga tehti Poolale seoses nende otsustega Euroopa Komisjoni poolt ametlik hoiatus. Varssavi ähvardas omakorda Brüsseli juhitud protseduuri asjus Euroopa Liidu kohtusse pöörduda.