USA lennukid ja droonid teevad juba  mitmendat päeva luurelende Süüria kohal, selgitamaks riigis välja Islamiriigi positsioonid, mida hiljem võimalike õhurünnakute korral sihtida.

Islamikalifaadi välja kuulutanud terroriorganisatsioon on viimastel kuudel külvanud paanikat Iraagis - kus USA viib juba läbi õhurünnakuid - olles seal alates juuni algusest hirmuäratava kiirusega enda kontrolli alla võtnud suuri linnu, sõjaväebaase ja naftavälju.

Obama kinnitas, et teeb „kõik võimaliku“, et juurida  välja džihadistidest koosnev „vähkkasvaja“, mille eesmärgiks on ameeriklastele viga teha. „Ameerika ei unusta,“ teatas Obama sõjaveteranidele Ameerika Leegioni kokkutulekul Põhja-Carolinas.  „Õiglus seatakse jalule,“ lubas riigijuht.

Süüria, mis ägab juba  kolmandat aastat  kodusõja all, on hoiatanud Washingtoni, et viimane vajab nõusolekut, et kasutada nende õhuruumi sunniäärmuslastest džihadistide vastaste õhurünnakute läbiviimiseks.

Valge Maja pressiesindaja Josh Earnest aga teatas, et USA ei tunnista diktaator Bashar al-Assadit riigi legitiimse juhina, mistõttu ei kavatse temalt ka nõusolekut küsida.