“Ei ole oluline, kuidas see konflikt algas. Venemaa on eskaleerinud selle tunduvalt kaugemale tülist Lõuna-Osseetia üle ja tunginud teise riiki,” kinnitas Obama oma kampaaniameeskonna teates, vahendab CNN.

“Venemaa on järk-järgult laiendanud oma sõjaväeoperatsioone strateegilise pommitamise ja maavägede viimisega Gruusia südamesse. Neil rünnakutel puudub õigustus,” kinnitas Obama.

Antud kommentaarid märgivad Obama seisukohtade muutust võrreldes reedel tehtud avaldusega, kus ta vältis Venemaa otsest hukkamõistu ja kutsus mõlemaid pooli vaoshoitusele. Laupäeval tehtud avalduses mõistis Obama juba Venemaa agressiooni hukka, kuid tänane avaldus suunab kriitika otseselt Kremli pihta.

Obama vastaskandidaat vabariiklane John McCain suunas oma kriitika Kremli pihta juba reedel tehtud avalduses, kui konflikt algas.

Samas jäi demokraat Obama positiivseks Venemaa ja USA suhete osas, lubades ka tulevikus otsida koostööd Venemaa valitsusega ning sõprust Vene rahvaga. “Me soovime, et Venemaal oleks oma õiglane roll suurrahvana, kuid sellega kaasneb vastutus tegutseda uue sajandi edasiviiva jõuna, mitte tagasilangemine mineviku konfliktidesse.

Samal ajal kordas oma karmi hinnangut Venemaa poliitikute aadressil ka John McCain: “Venemaa president Medvedev ja peaminister Putin peavad mõistma mitmeid pikaaegseid negatiivseid mõjusid, mida nende valitsuse tegevus toob Venemaa suhetele USA ja Euroopaga.”