Valge Maja ovaalkabinetis peetud kõnes ütles Obama, et USA armee eneseohverdus äratab temas aukartust, vahendab BBC News.

„Me oleme saatnud oma noori mehi ja naisi Iraaki tohutut eneseohverdust tegema ja kulutanud välismaal hiiglaslikke ressursse pingelise eelarve tingimustes kodus. Läbi selle märkimisväärse peatüki USA ja Iraagi ajaloos, oleme me kandnud oma vastutust. Nüüd on aeg lehekülge pöörata,” ütles USA president.

Obama teatas, et oli varem vestelnud oma eelkäija president George W. Bushiga, kes USA sõtta viis ja keda süüdistatakse vigade tegemisel Iraagi okupeerimisel.

„On hästi teada, et tema ja mina polnud sõja algusest peale ühel meelel,” nentis Obama. „Ometi ei saa keegi kahelda president Bushi toetuses meie vägedele või tema armastuses riigi vastu ja pühendumuses meie julgeolekule. Nagu ma olen öelnud, oli patrioote, kes toetasid seda sõda, ja patrioote, kes olid selle vastu. Kõik me oleme aga ühtsed tänutundes oma sõjaväelastele ja lootustes Iraagi tulevikule.”

Obama sõnul annab Iraagist tagasi tõmbumine USA armeele võimaluse suunata ressursid võitlusse Afganistanis, kus USA jääb truuks eesmärgile alistada al-Qaida ja Taliban.

Obama kordas siiski, et missioon Afganistanis kestab piiratud aja, enne kui Afganistani oma julgeolekujõud selle üle võtavad.

„Nagu Iraagis, ei saa me teha afgaanide eest seda, mida nad peavad lõpuks ise tegema,” ütles Obama.