Asi tuli avalikuks tänu Hollandi ajalehe De Telegraafi ja USA ajalehe Washington Posti uurimisele. Viimane kirjutas varem, kuidas kolm USA salateenistuse agenti tõid omale kaela tõsised probleemid, sest käisid Amsterdamis väljas ja naasid Noordwijkis asuvasse hotelli Huis ter Duin purjus peaga. Need olid Obama otsese ihukaitsemeeskonna liikmed, kes kuulusid niinimetatud Assault Teami, mille ülesanne on asuda tegutsema, kui presidenti rünnatakse, kirjutab De Telegraaf.

Nüüd uurimise all oleva merejalaväelase nimi on Korey Nathan Pritchett. Ta väitis Noordwijki klubi Club 19 personalile, et teeb just sellist tööd. Ta väitis, et on presidendile mõeldud kuulide peataja. Tegelikkus ei ole nii karm. Mees töötab tavapäraselt USA saatkonna turvamehena Montenegros. Formaalselt allub ta välisministeeriumile. Obama Hollandi külastamise ajaks laenati teda ajutiselt salateenistusele.

Noordwijki elanik Vasco Miguel dos Santos ei suutnud reede õhtul uskuda, kellega koos ta õlut jõi. Sõbralik ameeriklane, keda ta Club 19-s kohtas, osutus Obama ihukaitsjaks. Kui õhtu edenes ning Korey ja kaks tema kaaslast üha rohkem jõid, läksid nende keelepaelad samuti üha rohkem valla.

Kui klubi kinni pandi ja Korey kaks kaaslast Dos Santose sõnul liiga täis olid, et edasi minna, ühines Korey Vasco ja tema sõpradega. Ameeriklane läks nendega kaasa korteripeole. Seal võttis ta välja tuumajulgeoleku tippkohtumise ID-kaardi ja näitas seda uutele Hollandi sõpradele. Ilma probleemideta lasi Pritchett kõigil koos endaga pilti teha. Facebooki kaudu saatis Dos Santos talle endalegi paar pilti.

„Lõpuks läks ta alles kella kuue või poole seitsme paiku koju. Ta oli nii purjus, et ei suutnud enam,“ ütles noor noordwijklane. „Ma pidasin seda väga imelikuks. Ei arvaks kunagi, et salateenistuse poisid midagi sellist teevad.“

USA-s reageeriti uuele uudisele pidutsevast riigiteenistujast vihaselt. Kuigi Pritchett ei olnud Obama vahetu ihukaitsja, kompromiteeris ta riigipea turvameeskonda.