Obama deklareeris oma sõltumatust kongressist, paljastades mitmeid täidesaatvaid korraldusi ja otsuseid, mis ilmselt halvendavad veelgi juba niigi pingelisi suhteid presidendi ja vabariiklaste vahel, vahendab Reuters.

„Ma tahan teie kõigiga koostööd teha,“ ütles Obama aastakõneks kokku tulnud rahvaesindajatele. „Aga Ameerika ei seisa paigal ja seda ei tee ka mina. Nii et kus iganes ja millal iganes saan ma ilma seadusteta astuda samme võimaluste parandamiseks rohkematele Ameerika perekondadele, on see see, mida ma kavatsen teha.“

Obama korralduste hulgas olid föderaalsete lepinguliste töötajate palgatõus, säästukonto loomine, et aidata miljonitel inimestel säästa pensionipõlveks, ning kava kehtestada uued kütusesäästlikkuse standardid veokitele.

Obama sõnul paneb teda tegutsema üha suurenev lõhe rikaste ja vaeste vahel ning see, et kuigi aktsiaturud on kõrgustesse tõusnud, on keskmised palgad vaevalt kõrgemale nihkunud.

„Ebavõrdsus on süvenenud,“ ütles Obama. „Ülespoole liikumine on peatunud. Külm ja karm fakt on, et isegi majanduse tervenemise ajal töötavad liiga paljud ameeriklased rohkem kui kunagi varem, lihtsalt et hakkama saada, rääkimata edasiliikumisest. Ja liiga paljud ei tööta endiselt üldse.“

Kõne emotsionaalses patriootilises lõpus teenis Obama seistes kiiduavaldused kõigi poliitiliste tõekspidamiste pooldajatelt, ülistades esimese klassi seersandi Cory Remsburgi kangelaslikkust. Viimane elas üle teeäärse pommi plahvatuse Afganistanis ning on nii palju paranenud, et võis kõnet kuulama tulla, istudes esileedi Michelle Obama kõrval.

„Nagu see Ameerika, mida ta teenib, ei anna esimese klassi seersant Cory Remsburg kunagi alla ega jäta midagi pooleli,“ ütles Obama.

Obama peatus tunniajases kõnes peamiselt riigisisestel teemadel, kuid hoiatas kongressi, et vetostab igasugused katsed karmistada majandussanktsioone Iraani vastu, sest loodab jõuda Teheraniga täiemahulisele kokkuleppele selle üle, et viimane ei omanda võimet luua tuumarelva.