Gaddafil võimule jääda lubamine, väidavad riigijuhid, oleks Liibüa rahva reetmine, vahendab BBC News.

NATO-l on aga probleeme täiendavate lennukite leidmisega Liibüa missioonile. 28 liikmesriigist vaid vähesed – Prantsusmaa, Suurbritannia, Kanada, Belgia, Norra ja Taani osalevad õhurünnakutes.

USA presidendi Barack Obama, Suurbritannia peaministri David Cameroni ja Prantsusmaa presidendi Nicolas Sarkozy allkirjadega kiri avaldati The Timesis, Washington Postis ja Le Figaros.

Selles öeldakse, et liibüalased linnades nagu Misrata ja Ajdabiya kannatavad jätkuvalt Gaddafi käe läbi kohutavate õuduste käes.

Kuigi koalitsioonil ei ole mandaati Gaddafit jõuga kõrvale tõrjuda, on võimatu ette kujutada Liibüa tulevikku Gaddafiga võimul, öeldakse kirjas. Tema võimule jääda lubamine oleks Liibüa rahva südametunnistuseta reetmine ning muudaks Liibüa nii paariariigiks kui ka ebaõnnestunud riigiks, väidavad riigijuhid.

„Nii kaua kuni Gaddafi võimul on, peavad NATO ja tema koalitsioonipartnerid jätkama oma operatsioone, et tsiviilisikud oleksid kaitstud ja režiim oleks surve all,” öeldakse kirjas. „Siis võib tegelikkuses alata tõeline üleminek diktatuurilt kõikehõlmavale põhiseaduslikule protsessile, mida juhib uus juhtide põlvkond.”

Kirjas nähakse ette Liibüa ülesehitustöö ÜRO ja selle liikmete abiga.