Obama ütles, et arvestades nende suurust ja majanduskasvu viimastel aastatel, mängivad Aasia-Vaikse ookeani riigid ülemaailmselt üha suuremat rolli, vahendab BBC News.

„Enamiku maailma tuumariikide ja umbes poole inimkonnaga määrab Aasia suuresti seda, kas eesseisva sajandi märksõna on konflikt või koostöö, asjatud kannatused või inimkonna progress,“ ütles Obama. „Vaikse ookeani riigina mängib USA suuremat ja pikaajalisemat rolli selle regiooni ja tema tuleviku kujundamisel, pidades kinni aluspõhimõtetest ning partnerlusest meie liitlaste ja sõpradega.“

Obama jätkas, öeldes, et maailma suurima majandusena soovib USA väga oma kohalolekut regioonis suurendada ning mängida suuremat rolli selle arengus ja progressis.

USA president kasutas oma kõnet Canberras, et rõhutada soovi teha Pekingiga koostööd ja parandada suhtlemist kahe superriigi vahel.

„Me oleme näinud, et Hiina võib olla partner, alates pingete lõdvendamisest Korea poolsaarel kuni relvade leviku piiramiseni,“ ütles Obama. „Me otsime rohkem võimalusi koostööks Pekingiga, sealhulgas tihedamaks suhtlemiseks meie sõjavägede vahel, et aidata kaasa mõistmisele ja vältida valearvestusi.“

Obama kutsus siiski Pekingit üles oma poliitikat muutma.

„Me teeme seda, kuigi me räägime Pekingiga jätkuvalt otsekoheselt rahvusvaheliste reeglite järgimise ja Hiina rahva universaalsete inimõiguste austamise tähtsusest,“ ütles Obama.

On väljendatud muret selle üle, et USA kaitse-eelarve kärped riigivõla vähendamiseks võivad vähendada USA kohalolekut Aasia-Vaikse ookeani regioonis. Obama püüdis neid hirme hajutada.

„USA kaitsekulutuste vähendamine ei tule – ma rõhutan – ei tule Aasia-Vaikse ookeani piirkonna arvelt,“ kinnitas Obama.