Obama oli palju teravam ja energilisem kui esimese debati ajal kaks nädalat tagasi, kui tema loidu esinemist laialdaselt kritiseeriti, mis andis Romney kampaaniale tugeva taganttõuke, teatab Reuters.

Obama lükkas tagasi Romney süüdistused, mille järgi ei omistanud ta piisavat tähtsust islamivõitlejate rünnakule Liibüas, milles hukkus neli ameeriklast, sealhulgas suursaadik Christopher Stevens.

„Mina olen president ja ma olen alati vastutav,“ kuulutas Obama.

Mehed vaidlesid selle üle, kas Valge Maja nimetas Benghazi rünnakut terroriaktiks või mitte. Obama väitis, et nimetas seda tegelikult terroriaktiks, kui päev pärast rünnakut Valge Maja roosiaias esines.

Romney süüdistas oma rivaali majanduse stagnatsiooni juhtimises. „Keskklass on viimase nelja aasta jooksul maha surutud ja tööd on nappinud,“ ütles Massachusettsi endine kuberner. „Ma tean, mida peab tegema, et see majandus käima saada. Ma tean, mida peab tegema, et luua taas häid töökohti.“

Obama süüdistas Romneyt korduvalt oma presidentuuri aegse poliitika vales valguses näitamises ning esitas taas oma süüdistuse, et Romney majandusalased ettepanekud on mõeldud kaitsma jõukaid ja nende olukorda parandama keskklassi arvelt.

„Kuberner Romney ütleb, et tal on viiepunktiline plaan. Kuberner Romneyl ei ole viiepunktilist plaani, tal on ühepunktiline plaan. Ja selle plaani eesmärk on kindlustada, et tipus olijad mängivad teiste reeglite järgi,“ ütles Obama New Yorgi osariigis Hempsteadis Hofstra ülikoolis toimunud debatil.

Pärast kriitikat passiivse esinemise eest esimeses televäitluses ründas Obama Romneyt seekord korduvalt. Ta kritiseeris Romney vastuseisu autotööstuse päästmisele, naeruvääristas Romney lubadust muutuda Hiina vastu karmiks ning võrdles teda negatiivses mõttes ebapopulaarse endise vabariiklasest presidendi George W. Bushiga.

„George Bush ei teinud ettepanekut muuta [tervishoiuprogramm] Medicare vautšeriks. George Bush võttis omaks laiaulatusliku immigratsioonireformi. Ta ei kutsunud üles enesedeporteerimisele. George Bush ei pakkunud kunagi välja planeeritud laste vanemate toetuste kaotamist,“ ütles Obama. „Niisiis, kuberner Romney ja George Bushi vahel on erinevusi, aga need ei ole majanduspoliitikaalased. Mõnes mõttes on ta läinud veel suurematesse äärmustesse, mis puudutab sotsiaalpoliitikat.“

Vaieldi ka autotööstuse päästmise üle ning Romney väitis, et Obama on valesti tõlgendanud tema seisukohta, et General Motorsil tuleks lasta juhitud pankrotti minna.

„Ta räägib pidevalt, et te tahate Detroidi pankrotti ajada. President viis Detroidi pankrotti,“ ütles Romney. „Teie ajasite General Motorsi pankrotti. Teie ajasite Chrysleri pankrotti. Nii et, kui te ütlete, et mina tahtsin autotööstuse pankrotti ajada, siis teie tegelikult tegite seda.“

Obama vastas: „Mis kuberner Romney ütles, ei ole tõsi. Ta tahtis nad pankrotti ajada, andmata neile mingit võimalust avatuks jääda. Ja me oleksime kaotanud miljon töökohta.“

Obama lükkas ümber ka arvamuse, et Romney toetab rohkem energiaallikate, nagu söe ja maagaasi otsinguid.

„Kui te olite Massachusettsi kuberner, seisite te söetehase ees, näitasite sellele ja ütlesite: „See tehas tapab,“ ning olite väga uhke seda maha karjudes. Ja nüüd äkki olete te suur söe eest võitleja,“ ütles Obama.