Loa homoseksuaalide armeeteenistuseks andis president Barack Obama pärast kohtumist nende survegrupiga Human Rights Campaign, teatab infoagentuur Associated Press.

Obama sõnul ei tohiks riik ebatraditsioonilise seksuaalse orientatsiooniga rahvuslastel sõjaväes teenimist keelata. "Me peame tervitama nende valmidust oma abi pakkumiseks /.../, eriti nüüd, kui me sõdime kahel rindel," märkis Obama.      

USA riigipea ei täpsustanud, millal täpsemalt „don't ask-don't tell" printsiip kaotatakse ja kuidas uus sõjaväeteenistus välja nägema hakkab.

Päevaleht The Washington Post märgib, et konkreetsuse puudumine Obama sõnavõtus kurvastas paljusid sellel kohtumisel viibinuid.   

Obama on juba ammu lubanud homoseksuaalsetele inimestele suuremaid vabadusi, kuid sellest ajast kui ta presidendiks valiti on tööst selles suunas praktiliselt loobutud. Tema sõnul on riigiametnikel praegu tähtsamatki teha.

„Don't ask-don't tell" kehtestati 1993. aastal tollase riigipea Clintoni poolt. See printsiip lubas omasooiharatel armees teenida vaid juhul kui nad varjavad oma orientatsiooni. Ning nende ülemused ei tohtinud omakorda seksi eelistuste kohta küsida.