Valge maja pressiteenistuse teatel kavatsevad Ameerika Ühendriikide ja Lõuna-Korea relvajõud Korea Rahvademokraatliku Vabariigi agressiooni puhul tegutseda tihedas koostöös, vahendab Agence France-Presse.

Obama oli varem teatanud, et Washingtoni suhted ja poliitika Phjongjangi suhtes vaadatakse üle. Sellisele otsusele jõuti peale Lõuna-Korea korveti Cheonani huku uurimistulemuste avaldamist ja järgnenud Phjongjangi ähvardusi.  

Rahvusvahelise komisjoni eksperdid tegid kindlaks, et sõjalaeva tabas märtsi lõpus Põhja-Korea allveelaevnike torpeedorünnak, milles hukkus 46 inimest.

Soul on juba teatanud kaubandussuhete katkestamisest Korea RDVga ja oma territoriaalvete kasutamise keelamisest. Lisaks lubas president Lee Myung-bak pöörduda kaebusega ÜRO Julgeolekunõukogu poole ning nõuda põhjanaabri karistamist.

Phjongjangis on öeldud, et sanktsioonidele Korea RDV vastu võidakse vastata „täiemõõtmelise sõjaga". Lõuna-Korea kaitseminister Kim Tae-Young lubas taaspaigutada piirile propagandat edastavad valjuhääldid. Põhjas lubati sellele vastata aga tulirelvadega.