Obama kinnitas ühtlasi, et hoolimata veresaunast tingitud meelepahast usub ta endiselt, et Washington suudab täita oma missiooni tuua väed vastutustundlikult Afganistanist ära ja samas lõhkuda Al-Qaeda juhtkond, vahendab BNS.

Pühapäeva varahommikul tappis oma baasist lahkunud USA sõjaväelane Afganistani lõunaprovintsis Kandaharis 16 tsivilisti, nende seas üheksa last ja kolm naist.

USA relvajõudude teatel naasis sõdur pärast veretööd baasi ja andis end üles. Pentagoni pressiesindaja kapten John Kirby sõnul saabusid varsti pärast seda baasi uurijad, kes kahtlusalust üle kuulavad.

Associated Pressi andmetel on tegemist abielumehega, kellel on kaks last ja kes on käinud kolmel korral Iraagis ja oli esimest korda Afganistanis.

Taliban kasutab juhtunut praopagandavõiduna ja president Hamid Karzai on väga keerulises olukorras.

„See intsident on traagiline ja šokeeriv ning ei esinda meie sõjaväe erakordset iseloomu ning lugupidamist, mida Ühendriigid tunnevad Afganistani rahva vastu,“ ütles Obama.

Afganistani võimud kardavad samuti vägivaldseid väljaastumisi ning Kandahari ümbrusse on viidud täiendavalt julgeolekujõude.

President Karzai sõnul oli tegemist süütute tsiviilisikute tahtliku tapmisega, mida ei andestata.