Vene advokaat Natalia Veselnitskaja kohtus ameeriklastega juba 2016. aasta 9. juunil. Ajaleht The New York Times avalikustas aga täna, et venelanna on oma kodumaa kõrgete ametnikega oluliselt lähedasem, kui algselt arvati.

Venemaa president Vladimir Putini vastastel aktivistidel õnnestus vahelt võtta juristi elektroonkirjavahetus, millest tuli välja, et Veselnitskaja töötas Vene valitsusametnike heaks, kellel oli soov, et USA justiitsministeerium ütleks lahti kaasusest ühe mõjuvõimsa Vene ettevõtte vastu.

Ka Veselnitskaja ise tunnistab täna telekanali NBC vahendusel, et ta ei ole pelgalt eraadvokaat, vaid varustab informaatsiooniga kõrget Kremli ametnikku, peaprokurör Juri Tšaikat. „Ma olen advokaat, ma olen informaator,“ ütles ta. „Alates 2013. aastast olen ma aktiivselt ühenduses oma kodumaa peaprokuratuuriga.“

Donald Trump jr kohtus advokaadiga pärast seda, kui ta sai elektronkirja publitsist Rob Goldstone'ilt, kes andis kohtumist korraldades teada, et Venemaal on kompromiteerivat materjali Hillary Clintoni tegevuse kohta, mida ollakse valmis jagama, et aidata Trumpil võita.

Avaldatud kirjadest tuli välja, et Trump jr oli teadlik, et ta kohtub „Vene valitsuse advokaadiga“, kelle „kõrgetasemeline ja tundlik infromatsioon pärineb Vene valitsuselt osana toetusest Trumpile“.

Trump jr otsustas mullu pärast juhtunu avalikkusesse jõudmist seda tunnistada. Ta väitis, et tema isa, kellest sai mõni nädal varem vabariiklaste presidendikandidaat, ei olnud sugugi teadlik selle teoks saamisest. Teadaolevalt osales kohtumisel aga Trumpi väimees ja nõunik Jared Kushner ja skandaalne kampaaniajuht Paul Manafort.