13 aastat tagasi alustas USA holokausti memoriaalmuuseum uurimustööga, et kaardistada kõik natside sunnitöö- ja koonduslaagrite jt asukohad. Lõpptulemus - 42 500 laagrit - šokeeris isegi kogenud teadlasi, kirjutas The New York Times.

"Numbrid on kordades suuremad, kui me algselt oleks osanud arvata," ütles ajalehele organisatsiooni direktor Hartmut Berghoff. "Teadsime juba varem, kui õudne oli elu laagrites ja getodes, kuid need numbrid olid uskumatud."

Ühtekokku avastati 30 000 sunnitöölaagrit, 1150 juutide getot, 980 koonduslaagrit, 1000 sõjavangide laagrit, 500 seksiorjadele mõeldud laagrit. Lisaks avastati veel tuhandeid inimeste tapmiseks mõeldud laagreid.

Projekti eestvedajateks olid memoriaalmuuseumi teadlased Geoffrey Megargee
ja Martin Dean.

Holokausti käigus hukkunud juutide arvu kohta on esitatud erinevaid andmeid: 4,2 miljonist (Gerald Reitlingeri ja Rudolph Joseph Rummeli järgi) kuni 6,2 miljonini, kirjutab Wikipedia.

Holokausti memoriaalmuuseumi uurimustöö andmetel võis laagrites hukkuda aga koguni 15-20 miljonit inimest, vahendas Huffington Post.

Telekanali France 24 sõnul ei julge kõik ajaloolased numbrit aga siiski kinnitada, sest uurimustööd ei viinud läbi n-ö sõltumatud organisatsioonid.

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ütles mõni päev enne Adolf Hitleri 80. võimuletuleku aastapäeva, et Saksamaal on natside poolt toime pandud kuritegudes igavene vastutus. "Mõistagi on meil igavene vastutus natsionaalsotsialismi kuritegudes Teises maailmasõjas ja ennekõike just holokaustis," ütles Merkel.