Poola president Andrzej Duda süüdistas hiljuti Brüsselit, et see tahab sundida riike Euroopa Liitu Lähis-Idast ja Aafrikast saabuvaid põgenikke vastu võtma.

Slovakkia peaminister Robert Fico ütles, et tema riik võtab vastu ainult kristliku taustaga inimesi, kuna ei oleks solidaarne sundida moslemeid elama maal, kus ei ole ühtki islami pühakoda. Ungari peaminister Viktor Orban nimetas sissevoolu aga „vastuhakuks illegaalsete migrantide poolt“ ja lubas jätkata nende mahasurumist.

Euroopa Liidu riikide esindajad kohtuvad esmaspäeval, et otsustada põgenike ümberjaotamine ja üsna tõenäoliselt on vastasseis suur just Kesk- ja Ida-Euroopa riikide poolt, andes tunnistust Ida ja Lääne vahel eksisteerivast poliitilisest veelahest.

Ajaleht märgib, et tungi endistesse kommunismimaadesse põgenike poolt ei ole ning enamik neist soovib elama asuda Skandinaaviasse või Lääne-Euroopasse.

Inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch hinnangul võib üheks vastuhaku põhjuseks olla see, et erinevalt Lääne-Euroopast ei ole endistel kommunismimaadel Aafrikast pärit migratsiooniga mingit kogemust. Näiteks Poola elanikkonnast 98% on valge nahavärviga ja 94% katoliku usku.

„Maad, kus on väga vähe mitmekesisust, on kõige valjuhäälsemalt põgenike vastu,“ märkis organisatsiooni meediajuht Andrew Stroehlein.

Jaga
Kommentaarid