ÜRO inimarengu indeks arvestab riikide heaolu hinnates sissetulekut inimese kohta, aga ka hariduse ja tervishoiu taset ning eeldatavat eluea pikkust.

ÜRO arenguprogramm (UNDP) koostab inimarenguindeksit igal aastal ja pingeritta pannakse kõik riigid, mille kohta on statistika kättesaadav.

Tänavusest indeksist on andmete puudumise tõttu välja jäänud Iraak, Afganistan, Põhja-Korea ja Libeeria.

Üldindeksi kõrval hinnatakse raportis riike ka naiste olukorra, tulude võrdsuse, tarbimise, vaesuse ja muudes kategooriates.

Indeksi põhjal on maailma juhtivad tööstusriigid nagu tavaliselt esimese 20 hulgas ja nende reitingud ei erine palju.

Norra on esikohal neljandat aastat järjest.

USA on tänavu kaheksandal kohal, olles 2003. aastaga võrreldes ühe koha võrra langenud.

Kuuendal kohal on Belgia, järgnevad Island, USA, Jaapan, Iirimaa, Šveits, Suurbritannia, Soome, Austria, Luksemburg, Prantsusmaa, Taani, Uus-Meremaa, Saksamaa ja Hispaania.

Euroopa Liidu uusliikmetest on kõrgeimal kohal (27.) Sloveenia, kohe vanadest EL-i liikmetest viimase — Portugali järel. Sloveeniale järgnevad Küpros (30.), Malta (31.) ja Tšehhi (32.). Eesti on 36., Poola 37. ja Ungari 38. kohal. Leedu on 41. ja Slovakkia 42. Läti on viiekümnendana Euroopa Liidu riikidest viimasel positsioonil.

Inimarengu indeksi viimasel positsioonil on seitsmendat aastat järjest Sierra Leone, kus hiljuti lõppes kümme aasta kestnud kodusõda. Tema ees paiknevad Niger, Burkina Faso, Mali ja Burundi.

Maailma uusim riik Ida-Timor on tabelis esimest korda ja paikneb 177 riigi hulgas 158. kohal.

Paljudes Aafrika riikides on aids kahandanud oodatavat eluiga 40 aastani ja alla selle, mis viib nad alla ka inimarenguindeksis. Norras näiteks on keskmine eeldatav eluiga 79 aastat.

Ladina-Ameerika ja Kariibi mere maadest juhib taas Barbados, mis on 29. kohal. Argentiina on 34., Tšiili 43., Costa Rica 45.. Brasiilia on langenud 72. kohale.

Aasia parimaks elupaigaks on tunnistatud 23. kohale platseerunud Hongkong, järgnevad Singapur 25. ja Lõuna-Korea 28. kohal.

Lähis-Ida parim on vägivallale vaatamata Iisrael, mis üldarvestuses on 22., järgneb Bahrein 40. kohaga.

Venemaa on pingereas 57. positsioonil, Valgevene 62. ja Ukraina 70. kohal.

Raport on 285 lehekülge pikk ja selle võib leida internetist aadressil http://hdr.undp.org.