„Seda lennukitüüpi on jälgitud ja tuvastatud varem teiste NATO riikide poolt teistes kohtades. Aga meie ei ole neid kunagi varem näinud põhjaaladel ja Norra ranniku esisel,“ ütles Norra kaitseväe operatiivse peakorteri pressiesindaja Brynjar Stordal VG-le.

Väga arenenud hävitaja-pommitaja on uusim üha jõulisemates Vene õhujõududes ning on ehitatud võimeliseks kandma ka tuumarelvi.

Su-34 on olnud katsetusfaasis ning esimene võeti ametlikult teenistusse alles selle aasta juunis.

Ühel Norra pilootide tehtud fotol on näha Norra hävitajat F-16, mis järgneb Su-34-le napilt väljaspool Norra õhuruumi. Lennuki tiibade all on näha relvi, ilmselt kasutamiseks õhuvõitluses, kirjutab VG.

Pildil olev Norra lennuk on üks hävitajatest, mis on igapäevases valmisolekus lähenevate Vene hävitajate vastuvõtmiseks ja tuvastamiseks.

Kuigi Vene lennukite tegevus Norra rannikul on olnud mitu aastat suhteliselt stabiilne, on VG teatel nüüd üks oluline erinevus: Vene lennukid muutuvad üha uuemaks ja moodsamaks.

„Vene tehnika ja võimekuste asendamine ja uuendamine käib kõigil aladel, nii maal, merel kui õhus. See siin on selge näide,“ ütles Stordal.

Vene Su-34-d lendasid Norra ranniku lähistel suures formatsioonis.

„Neid oli kokku kümme lennukit, kui nad startisid baasist Koola poolsaarel. Eskortlennukid, kaks Su-34, pöörasid Finnmarki ranniku esisel Norra õhuruumist põhja poole, teatas Stordal VG-le. Mitu lennukit jätkas teed Norra rannikuga paralleelselt ning neid jälgisid lähedalt Norra hävitajad F-16. Rahvusvahelises õhuruumis, kuskil Lõuna-Norra lähistel, võtsid jälgimise üle Briti hävitajad Eurofighter Typhoon. Reisi viimase osa jälitasid Vene pommitajaid Tu-95 Portugali hävitajad F-16.