Haldeni vangla avas eelmisel aastal Norra kuningas Harald V ning seal hoitakse riigi kõige hullemaid kurjategijaid, sealhulgas mõrvareid ja vägistajaid, teatab Daily Telegraph.

Vangla asub metsasel alal 30 hektari suurusel territooriumil Oslo piiril. Seal on olemas oma helistuudio, sörkjooksurajad ning kahe magamistoaga eraldi asuv maja, kus kinnipeetavad võivad külla tulnud perega öö veeta.

Valvurid liiguvad vanglas ringi relvastamata ning teevad valvatavatega koos sporti või söövad sama einet. Pool vangla personalist on naised – seda põhjendatakse uurimusega, mille järgi loob naiste seltskond vähem agressiivse õhkkonna.

Erinevalt Briti või USA karmidest vanglatest on Haldenis „köögilaboratoorium“, kus kinnipeetavad võivad saada spetsialistidelt kokandustunde.

Vangla avamisel kõnelnud vanglaülem Are Høidal ütles: „Norra vanglasüsteemis keskendutakse inimõigustele ja austusele. Me tahame nad üles ehitada, anda neile enesekindluse hariduse ja töö kaudu ja lasta neil lahkuda paremate inimestena.“