Søreide, kes kohtus sel nädalal mitmete USA rahvaesindajatega ning kohtub reedel USA kaitseministri Chuck Hageliga, ütles, et ei saa oodata, et Ühendriigid maksaksid jätkuvalt kinni 70 protsenti NATO kaitsekulutustest, vahendab Reuters.

„Euroopa riigid peavad astuma oma ülesannete kõrgusele, võtma enda kanda suurema osa poliitilisest ja majanduslikust koormast,“ ütles Søreide Reutersile pärast kõnet strateegiliste ja rahvusvaheliste uuringute keskuses. „Me peame andma oma osa. Me peame olema rohkemat kui julgeoleku importijad. Me peame julgeolekut eksportima.“

Oma kõnes ütles Søreide, et kohtumised USA kongresmenidega paljastasid, et nii demokraadid kui ka vabariiklased seavad üha enam kahtluse alla USA investeeringute ja kohaloleku väärtuse Euroopas.

Søreide sõnul suurendavad eurooplaste hirmu Washingtoni poolt hülgamise ees USA plaanid keskenduda rohkem Aasia-Vaikse ookeani regioonile, kuid see mure on tõenäoliselt ülepaisutatud.

Siiski on Søreide sõnul selgelt vaja mõningaid muudatusi ning ta kutsus üles investeerima rohkem Euroopa oma julgeolekusse, tegema rohkem plaane tulevaste kriiside puhuks ning arendama välja kõrgetasemelisi võimekusi, mida võiks vajaduse korral kiiresti positsioonidele paigutada.

„Norra usub, et ülemaailmne stabiilsus sõltub Euroopa ja USA koostöövõimest ning see muutub veelgi tähtsamaks tulevikus,“ ütles Søreide, viidates terroriohule, tõusvatele suurvõimudele ning vanade suurvõimude nagu Venemaa uuele tõusule.

Søreide väljendas muret Venemaa relvajõudude moderniseerimise ja üha suureneva sõjalise aktiivsuse üle Arktikas ning inimõiguste rikkumise üle riigis.

„Ebastabiilsuse meres ei ole paremat ankrut kui NATO,“ ütles Søreide.