Norra politsei julgeolekuteenistus (PST) vahistas 54-aastase Bertheusseni pärast viit intsidenti ministri kodus, vahendab BBC News.

Bertheusseni kahtlustatakse praegu ainult 10. märtsil aset leidnud süütamises, aga uuritakse ka tema osa teistes intsidentides.

Norra peaminister Erna Solberg ütles, et tegemist on tragöödiaga Wara ja tema perekonna jaoks.

PST juht Benedicte Bjørnland ütles, et Bertheussenile esitati süüdistus teos, millega näidati vääralt, nagu oleks toime pandud kuritegu.

Bjørnlandi sõnul on liiga vara spekuleerida motiivide üle.

Bertheusseni võib oodata trahv või aasta vangistust, kui ta süüdi mõistetakse.

Väidetavalt Wara-vastased intsidendid said alguse 6. detsembril, kui tema majaseinale ja autole kirjutati sõna „rassist”.

Järgmised väidetavad rünnakud leidsid aset jaanuaris ja veebruaris ning veel kaks märtsis.

PST-d on kritiseeritud võimetuse eest kuriteosari lahendada, mis on peaministri sõnul paljud poliitikud ärevaks teinud.

Kuigi ta kuulub populistlikku Arenguparteisse, on Warat peetud mõõdukaks poliitikuks.

Bertheussen, kes on olnud Wara elukaaslane 24 aastat, postitas intsidentide üksikasjad Facebooki ja kritiseeris seejuures politseid.

Kui Wara auto eelmise laupäeva öösel süüdati, kirjutas Bertheussen Facebookis, et magas ükski kodus.

Bertheussen on valjuhäälselt kritiseerinud ka näidendit nimega „Vaateviisid”, mis tegeleb rassismiga. Selles on tema ja Wara ning teiste populistlike poliitikute kodude pildid ning Bertheussen süüdistas Oslo teatrit, mis selle lavastas, privaatsuse rikkumises.

Kriitikat on nüüd saanud ka peaminister Solberg, kes on väidetavad rünnakud hukka mõistnud kui ohu Norra avatud ja demokraatlikule ühiskonnale.