Kaitsepolitsei esitas "dramaatilise raporti" NATO-le seoses alliansi mullu 20. - 27. aprillini Eestis peetud erioperatsioonide väejuhatuse õppusega Trident Jaguar, kus võeti tarvitusele täiendavad kaitsemeetmed, kirjutab portaal.

Taktikalised droonid, mille navigatsioonisüsteemid on piiratud ulatusega, mis tähendab, et õhusõidukid saavad tegutseda kuni 10 kilomeetri raadiuses, kadusid peagi pärast õppuse algust.

„Viimasel kahel päeval, sh 22. aprillil, registreeriti droonide tungimine õppusteala kohale Ämari lennuväebaasist kagus, samuti ka üle Eesti sõjaväebaasi riigi kaguosas,“ seisis raportis.

„Eesti kaitsepolitsei usub, et need intsidendid on Venemaa algatatud – ja isegi kui ei ole mingit tõestust, on [kapol] kahtlus, et Vene eriväed võivad olla [sündmustega] seotud.“

Raport täpsustas:

„Mõned lennud toimusid päevasel ajal ja mõned pimedas. Lennud tehti raadio teel juhitava kvadrokopteriga, mille küljes tundus olevat kaamera“.

NATO allika väitel tegi üks Eesti sõdur mobiiltelefoniga droonist pilti. Fotot näidati NATO personalile ja keegi ei kahelnud, et see oli Spetsnazi droon. Vene eriväed on raporti väitel opereerinud aga suisa nelja või viite eri tüüpi taktikaliste droonidega.

Raporti kohaselt andis toonane kaitseminister Sven Mikser korralduse tulistada alla kõik droonid, mis ilmuvad Ämari ja Eametsa lennuväebaaside kohale. Dokument toob välja ühe intsidendi vahetult pärast korralduse andmist, mil Ämari lennuväebaasi lähedal tulistati ühe luuredrooni pihta 55 lasku. Mehitamata õhusõidukit ei õnnestunud alla tuua. „Droon lahkus edukalt piirkonnast.“

Mikser keeldus usutluses AldriMerile korralduse andmist kinnitamast.

Mikseri kinnitusel on droone tõepoolest sõjaväebaaside kohal lendamas nähtud, kuid senini ei ole suudetud kindlaks teha, kellele need kuulusid.

Loo autor, tuntud Norra ajakirjanik Kjetil Stormark märkis, et kui see väide leiab tõestust, tähendab see, et Vene eriväed tegutsevad juba praegu Eesti territooriumil.

Kapo pressiesindaja Harrys Puusepp ütles täna hommikul Delfile, et kapo "ei pea võimalikuks rahvusvahelist koostööd oma partneritega avalikult lahata".

Küll aga on kaitsepolitsei Venemaalt tulenevatest riigi julgeolekut puudutavatest ohtudest kirjutanud kapo aastaraamatus, lisas ta.