Carter, kes oli Ühendriikide president aastatel 1977-1981, valiti rahupreemia vääriliseks 156 kandidaadi seast.

Carterit tunnustatakse miljonidollarise preemiaga väsimatu töö eest ekspresidendina, kui ta on püüdnud saavutada rahu paljudes maailma paigus Haitist Põhja-Koreani.

Carterit on rahupreemia kandidaadiks esitatud korduvalt, ta oli võidu lähedal 1978. aastal, kui tema vahendusel saavutatud rahuleppe eest autasutati rahupreemiaga Iisraeli peaministrit Menachem Beginit ja Egiptuse presidenti Anwar Sadati.

Demokraat Carteri (77) saavutused presidendina ei vastanud tema enda ootustele, tema ametiaega jäi majanduslangus USA-s ja tormilised suhted revolutsioonilise Iraaniga.

Tema ainsaks oluliseks välispoliitiliseks teoks oligi 1979. aasta Camp Davidi rahulepe Iisraeli ja Egiptuse vahel.

Carter tõi Sadati ja Begini 1978. aasta septembris Camp Davidisse läbirääkimistele, aga neist ei saanud asja ja toonane Ühendriikide president päästis rahuleppe isikliku süstikdiplomaatiaga Kairos ja Jeruusalemmas.

Rahuleppega lõppes Iisraeli Egiptuse sõjaseisukord, Iisrael tõi oma väed Egiptusele kuuluvalt Siinai poolsaarelt välja ja riigid sõlmisid diplomaatilised suhted. Lepe allkirjastati 26. märtsil 1979 Valges Majas.

Presidendiametist lahkumise järel on Carter rännanud maailmas ringi rahuvahendajana ja rahvusvaheliste kriiside lahendajana.

Üksnes 1994. aasta jooksul aitas Georgia osariigist pärit Carter lahendada kaks suurt konflikti.

Ta juhtis president Bill Clintoni delegatsiooni Haitil, veenis sealset sõjaväehuntat kõrvale astuma ja hoidis ära USA invasiooni.

Sama aasta juunis saabus ta rahumissioonile Põhja-Koreasse, kohtus riigi liidri Kim Il-sungiga ja aitas leevendada tuumavaidlust, millest kardeti sõda Korea poolsaarel.

Aastal 1976, kui Ameerika alles toibus Watergate’i skandaalist, asus Carter kandideerima presidendiks rahva nimel, kes soovib riigi ühtsuse taastamise ja lubas pädevat valitsust. Ametisse astus ta 1977. aasta jaanuaris.

Suhteliselt tundmatu endine Georgia kuberner saavutas demokraatide presidendikandidaadi koha ja võitis valimistel vabariiklast Gerald Fordi.

Aastal 1980, kui Ühendriikide majandus hakkas alla käima ja Iraani pantvangikriis sünnitas kirgi, tõrjus Ronald Reagan ta hõlpsasti võimult.

Carter naasis Georgiasse ja elas mitu aastat üsna vaikselt. Varsti aga vahetas ta unustusse langenud ekspresidendi rolli toimeka ja kogenud riigimehe ning diplomaatilise vahendaja oma vastu, kasutades Valges Majas Iisraeli-Egiptuse rahukõnelustega omandatud oskusi.

Sellega võitis ta rahva seas suurema tunnustuse kui presidendina iial.

“Inimesed, kes pidasid teda Valges Majas tõeliseks katastroofiks, näevad temas nüüd eaka riigimehe ideaalkehastust,” kirjutas kolumnist Mary McGrory. “Ta käib igal pool ja teeb head.”

Ekspresident tegutseb peaasjalikult oma Atlantas asuva Carteri Keskuse egiidi all eraisikuna.

Ta aitas kaasa Etioopia ja Eritrea sisside rahukõnelustele ja juhtis vaatlusmeeskonda 1990. aasta Nicaragua valimistel, kus opositsioon sandinistidelt võimu üle võttis. Samasugust vaatlejate delegatsiooni juhatas Carter ka 1989. aasta Panama valimistel .

Tänavu lubas Kuuba president Fidel Castro Carteril kohaliku televisiooni otsesaates esineda, kuigi teadis, et ameeriklane kritiseerib Kuuba inimõiguste olukorda.

Carteri Keskus on algatanud ka tervishoiuprogramme kolmanda maailma haiguste ohjeldamiseks.

Ekspresident ja tema naine Rosalynn avaldasid 1987. aastal bestselleriks saanud raamatu “Võita on kõik: Kuidas ülejäänud elust parim kätte saada” (“Everything to Gain: Making the Most of the Rest of Your Life.”).

Kui Carterilt 1991. aastal paluti hinnata oma saavutusi presidendina, vastas ta: “Ta pingutas kõvasti, püüdis teha õigeid asju, aga mitte alati edukalt. Võibolla oli ta mitmes suhtes naiivne.”

“Ma ei suutnud ameerika rahvast veenda, et olen jõuline ja tugev juht,” lisas ta.

James Earl Carter juunior sündis 1. oktoobril 1924. aastal Plainsis farmeri ja poemüüja neljalapselises perekonnas.

Ta lõpetas 1946. aastal USA Laevastikuakadeemia, teenis allveelaevadel ja lahkus sõjaväest, et juhtida perekonna maapähkliäri. Ajavahemikus 1971-75 sai temast miljonär, Georgia osariigi parlamendiliige ja kuberner.

Carteril ja tema naisel Rosalynnil on kolm poega ja tütar.