“Me jõudsime otsusele ja see avaldatakse 11. oktoobril,” ütles Norra Nobeli Instituudi direktor Geir Lundestad.

Viieliikmelise preemiakomisjoni otsus kuulutatakse järgmisel reedel kell üheksa hommikul (Eesti aja järgi keskpäeval).

Tänavusele rahupreemiale esitati rekordilised 156 kandidaati — 117 üksikisikut ja 39 organisatsiooni. Miljoni dollari suurune preemia võidakse jagada kuni kolme kaaslaureaadi vahel.

Vaatlejate sõnul tänavu selget favoriiti polnud. Mullu sai rahupreemia ÜRO peasekretär Kofi Annan.

Oslos asuv Rahu-uuringute Instituut ennustas võimalikeks võitjateks USA endist demokraadist senaatorit Sam Nunni ja tema vabariiklikku kolleegi Richard Lugarit, kes on töötanud Nõukogude Liidust järelejäänud tuuma- ja keemiarelvade hävitamise nimel ning püüdnud takistada neid terroristide kätte sattumast.

USA ajalooprofessor ja rahupreemia-spetsialist Irwin Abrams esitas preemiakandidaadiks Ühendriikide endise presidendi Jimmy Carteri, keda tema meelest tuleks autasustada ulatusliku rahutöö eest muuhulgas Põhja-Koreas ja Haitil.

Norra uudisteagentuuri NTB andmeil võib võita Afganistani president Hamid Karzai. Samas mööndi, et võib-olla eelistab preemiakomitee oodata, et näha, kas Karzai suudab Afganistani kindlamalt ühendada.

Võimalikud kandidaadid on veel Sri Lanka valitsus ja tamili iseseisvuslased, kes Norra vahendusel rahukõnelusi peavad, Hiina dissidendid, mõõdukad moslemid, keskkonnaaktivistid või isegi rockitähed, ütles NTB.