Pärast rahupreemia saaja teatavaks tegemist 8. oktoobril on Hiina sellele raevukalt reageerinud. Hiina ametnikud nimetavad Liud tavaliseks kurjategijaks ja kuulutanud, et rahupreemia on lääneriikide vandenõu Hiina vastu, teatab CNN.

Kirjandusprofessor Liu kannab Hiina vanglas 11-aastast vanglakaristust riigikorra kukutamisele õhutamise eest.

Liud esindab preemia üleandmistseremoonial tühi tool. Sellist sümbolit kasutatakse rahupreemia tseremoonial teist korda.

Peking avaldas oma liitlastele ja teistele riikidele survet rahupreemia üleandmistseremoonialt eemale jäämiseks.

Amnesty International teatas usaldusväärsetele allikatele viidates, et Hiina diplomaadid Norras avaldasid kohalikele hiinlastele survet, et need korraldaksid reedel Nobeli preemia vastaseid meeleavaldusi.

19-st riigist, kes on teatanud, et rahupreemia üleandmisel ei osale (sealhulgas Hiina, Venemaa, Saudi Araabia, Pakistan, Iraak ja Iraan) kaks – Ukraina ja Filipiinid – mõtlesid ümber.

Tseremoonial esines Liu soovil lastekoor ning Norra näitleja Liv Ullmann luges ette Liu kõige huvitavamaid ja kaunimaid tekste.

Mitmed lääneriikide uudistekanalid internetis, sealhulgas CNN ja BBC on Mandri-Hiinas neljapäeval ja reedel blokeeritud. CNN-i telesaated on täielikult blokeeritud, kui räägitakse Nobeli rahupreemiast.

Hiina internetifirmad käsitlevad Hiina kirjamärke, mis tähistavad Liu Xiaobod ja Nobeli rahupreemiat „tundlike sõnadena”. Neid sõnu sisaldavad tekstid kustutatakse ning nende sõnade otsingusse sisestamine ei anna mingeid tulemusi.

Viimati oli Nobeli preemia üleandmisel tühi tool 1935. aastal, kui preemia sai Saksamaa rahuaktivist Carl von Ossietzky, kes oli Natsi-Saksamaal „kaitsevangistuses”.

Rahupreemiat vastu võtma pole saanud poliitilistel põhjustel tulla veel kolm laureaati – inimõigusteaktivist Aung San Suu Kyi Birmast, Poola ametiühingujuht Lech Wałęsa ja Nõukogude Liidu külma sõja aegne dissident Andrei Sahharov. Nende eest võtsid preemia vastu abikaasad või muud sugulased.